Hogyan ihlette egy botrányos szerelmi történet a rigójancsi süteményt?

A népszerű rigójancsi egy kocka alakú, csokoládéspiskótatészta-alapú sütemény, csokoládékrémmel, vékony kajszibarackíz réteggel, csokoládémázzal a tetején. De vajon ki volt az a Rigó Jancsi, akiről a nevét kapta, mi köze az édességhez? Többek között ezt is megtudhatjuk a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban pénteken nyílt Rigójancsi - Szerelem mint édes ihlet című horvát-magyar időszaki kiállításon, ahol egy botrányos szerelmi történetre is fény derül, írja az MTI.

Rigó Jancsi élethű mása a Rigójancsi - Szerelem mint édes ihlet című horvát-magyar időszaki kiállításonForrás: MTI/Soós Lajos

Sok magyar sütemény több mint közönséges édesség, soknak saját története van, köztük a bejglinek vagy a Kossuth-kiflinek. A rigójancsi története mögött a virtuóz magyar cigányprímás és a belga Chimay hercegnő, Clara Ward viharos szerelmi története húzódik meg, mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára, Vincze Máté a megnyitón.

Rigó Jancsi szerelme, a belga Chimay hercegnő, Clara WardForrás: MTI/Soós Lajos

A rigójancsi Fiuméban, esetleg Abbáziában jött létre és vált népszerűvé, de egyaránt kedvelik Bécsben, Zágrábban és Budapesten is. A híres sütemény feltételezett eredete egyike azoknak a történeteknek, amelyekkel a horvátokkal osztozunk. Az időszaki kiállításból kiderül, hogy Fiume városa (Rijeka) miként kötődik a magyar édességhez - hangsúlyozta Mladen Andrlic, a Horvát Köztársaság magyarországi nagykövete.

A közös történelem mellett horvátoknak és a magyaroknak hasonló a kulturális örökségük: az építészettől, a művészeti alkotásokon át az életmódig. "Ezért érezzük magunkat ma Magyarországon és Horvátországban egyaránt otthon" - tette hozzá a nagykövet.

A Rigójancsi - Szerelem mint édes ihlet című horvát-magyar időszaki kiállítás részlete a megnyitó napjánForrás: MTI/Soós Lajos

Az időszaki kiállítás keretein belül egy turisztikai, gasztronómiai időutazáson látogathatunk el Fiumébe, hogy megismerjük azt a városi hangulatot, amelyben Rigó Jancsi és felesége Clara Ward egykori botrányos története is megelevenedik, mondta el Török Róbert, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatója.

Az Osztrák-Magyar Monarchia kikötővárosa, Fiume a boldog békeidők városfejlődésének kiváló példája. A rendszeresen induló hajójáratai, fejlődő városképe az egyik legjelentősebb kikötővé tette az Adriai-tengeren és ahogyan szerte Európában, Fiuméban is kialakult a kávéházi kultúra. Ez jellemezte a Continental szálloda kávéházát is, amelynek neve máig összefonódott a magyar cigányprímásról elnevezett rigójancsi süteménnyel.

Tonettszék a Rigójancsi - Szerelem mint édes ihlet című horvát-magyar időszaki kiállításonForrás: MTI/Soós Lajos

Az időszaki kiállítás bemutatja, ki volt a sütemény névadója, Rigó János, a korabeli botrányhős. Kiderül miként házasodott össze "a kor legérdekesebb hercegasszonyával", valamint, hogy különleges szerelmük hogyan szolgált ihletül az édesség megalkotásához.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek