„Naplementék, bizsergő retinák”: Hangolódj az ősz színeire a Virág Judit Galériában

A kortárs szcéna egyik legismertebb és legsikeresebb művészének új alkotásaiból nyílik kiállítás a Virág Judit Galériában. Radák Eszter Naplementék, bizsergő retinák című, vásárlással egybekötött tárlata a festőművész elmúlt két évének alkotásait vonultatja fel. Annyira frissek ezek az alkotások, hogy sok képen még a festékszag is érződik. Bár Radák festményei nem kifejezetten őszi képek, színvilágában előkerülnek azok a színek, amelyeket hamarosan az erdőkben is látni fogunk.

Jó ötlet ide teríteni? 100x120 cm (2022)Forrás: Radák Eszter/Virág Judit Galéria

A több mint 30 üdítően ironikus, életigenlő, színpompásan érzéki és idézetekben gazdag festmény a pop-art irányzattal mutat rokonságot, írja a Virág Judit galéria sajtóközleményében. A művész többségében tájképet alkot hagyományos technikával, amely 2023-ban különlegesnek mondható a kortárs festészetben. Radák Eszter kiemelt figyelmet fordít a címadásra is, amellyel tovább mélyíti a képek narratíváját és hangulatát, egyszersmind párbeszédet indít nézőjével.

Túl keskeny, nem fér fel a fenekem 100x120 cm (2023)Forrás: Radák Eszter/Virág Judit Galéria

 „A festést intuitív módon kezdem el, aztán jön az értelmezés, tehát a kritikai gondolkodás. A hozzáállásom változatlanul pimasz, csak nem hetyke, hanem kérgesebb lett az idővel. Ez egy attitűd" – mondta el Radák Eszter. Kiemelte, mostani önálló tárlata az előző sorozataihoz, illetve a digitális festményekhez képest „Radákosan olajosabb". A motívumok önállóbbak lettek, a terek kiszélesedtek és megnőttek, a látvány néhol absztraktabb is.

Osztály vigyázz − Pihenj − Ülj le! 100x120 cm (2023)Forrás: Radák Eszter/Virág Judit Galéria

Radák Eszter 1971-ben született, a Képzőművészeti Egyetemen (itt később oktatási rektorhelyettes volt), illetve az ELTE esztétika szakán végzett. Mesterei között szerepel Mauer Dóra, Klimó Károly, Bak Imre és Keserü Ilona is. Több mint három évtizede fest, önálló tárlatait Európa és Magyarország számos nagyvárosában láthatta már a nagyérdemű.

Messze, messzebb, na ne már... 140x160 cm (2023)Forrás: Radák Eszter/Virág Judit Galéria

A kiállítás ideje alatt Radák Eszter két alkalommal is tart tárlatvezetést. A kiállítás 2023. szeptember 6-tól szeptember 23-ig, hétfőtől péntekig, 10 és 18 óra között, szombaton 10-13 óráig látogatható a Virág Judit Galériában (1055 Budapest, Falk Miksa u. 30.)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek