Kiszabadult a napokig sártengerbe ragadt több tízezer fesztiválozó

A Burning Man nevadai fesztivál szervezői hétfőn megnyitották a rendezvény helyszínéről kivezető utat, így több tízezer fesztiválozó vághatott neki, hogy elhagyja a szokatlan esőzések nyomán sártengerré változott területet. Az időjárási viszonyok miatt a fesztiválozók a helyszínen rekedtek, mégpedig egyre romló higiéniai körülmények között.

Az út megnyitása után hatalmas forgalmi dugó keletkezett a mintegy 8 kilométeres kivezető úton, mely a legközelebbi autópályához csatlakozik. A mintegy 64 ezer fesztiválozó közül azonban bőven akadtak olyanok is, akik végül úgy döntöttek maradnak még egy éjszakát.

A 80-as évekre visszanyúló Burning Man fesztivált 1991 óta rendezik a nevadai sivatagban, egyfajta ellenkulturális rendezvényként, ami szembe megy a népszerű kultúra irányzataival. A fesztivál az elmúlt években egyre divatosabb a nyugati parti értelmiségi elit körében, és ennek megfelelően a jegyárak is emelkednek, melyek mára akár az 575 dollárt (200 ezer forint) is elérhetik.

Kettős szivárványt a sárgödör felett, amivé a nevadai Black Rock sivatagban található Burning Man fesztivál helyszíne változottForrás: AFP/Julie Jammot

De nem csak a fesztivál helyszíne lett járhatatlan az augusztusi rendkívüli eső miatt. A világ legszárazabb és legforróbb térsége, a Nevada és Kalifornia állambeli Death Valley Nemzeti Park is bezárni kényszerült, méghozzá három hónapra.

Augusztus 20-án a Death Valley (Halál-völgy) területére a Hilary trópusi vihar mintegy 60 milliméter esőt hozott, ami megegyezik az évi átlagos csapadékmennyiséggel.

A sajtónak nyilatkozó nemzeti parki illetékesek szerint az eső drámai nyomokat hagyott a térségen.

A kiterjedt, csaknem 14 ezer négyzetkilométer területű nemzeti parkban található 2250 kilométer hosszúságú úthálózat mintegy kétharmadát érintette az ítéletidő, ide értve a parkon áthaladó főutat is. 
A nemzeti park korábban azt közölte, hogy a turisták által leginkább látogatott látványosságok, mint a Scotty's Castle spanyol stílusú sivatagi villaépület nem károsodott, és a világon már csak itt élő ikrázó fogaspontyok állománya is megmaradt.

 

Az alig 4 centiméter hosszúságú halak a Death Valley tengerszint alatt fekvő tavaiban élnek. A Death Valley-hez fűződik a Földön valaha mért legmagasabb hőmérséklet, az 1914-ben feljegyzett 57 Celsius-fok is - írta az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek