Japán rajongók figyelem! Elkészült Miyazaki Hayao legújabb animációs filmje

Nem tagadom, nagy rajongója vagyok Miyazaki Hayao japán animációs filmrendező, és az általa alapított Ghibli stúdió filmjeinek, és teljes munkásságának. Éppen ezért nagyon megörültem, mikor kiderült, hogy július 14-től, péntektől játszani kezdik a japán mozik a rendező nagy várakozás övezte Kimitachi wa do ikiru ka? (Hogy éltek?) című animációs filmjét. 

Forrás/Foto Credit: ©smallsam

Hogy ez miért olyan nagy dolog? Mert a Ghibli stúdió 82 éves alapító mesterének közlése szerint ez lesz az utolsó egészestés produkciója; Miyazaki rendezője és írója is a rajzanimációs alkotásnak.

Az Oscar-díjas japán animációs rendezőnek utoljára egy évtizede mutatták be új filmjét. A Szél támad című, 2. világháborút idéző alkotásról akkor azt nyilatkozta, hogy valószínűleg az már az utolsó filmje. Ez persze nem így lett, és vastag balladai homály közepette új ötleten kezdett dolgozni. Ez lett végül a Kimitachi wa do ikiru ka? (Hogy éltek?) című rajzanimáció. A film címe egy 1937-ben kiadott japán regényre, Joshino Genzaburo azonos című könyvére utal, de a történet Miyazaki eredeti alkotása - írta a The Hollywood Reporter.

A kétórás filmről nagyon kevés információt adott ki a Ghibli stúdió. Történetét tekintve egy édesapját elvesztő kamasz fiú érzelmi és pszichológiai fejlődését rajzolja meg a barátaihoz és a nagybátyjához fűződő kapcsolatán keresztül.

Chihiro SzellemországbanForrás: Ghibli Studio
Díjak, amiből még több kellett volna!
Miyazaki Hayao a Chihiro szellemországban című filmjéért nyerte el 2003-ban az Oscar-díjat, 2006-ban A vándorló palota, 2014-ben a Szél támad című animációs filmjét jelölték Oscarra, 2015-ben pedig életműdíjjal tüntette ki az amerikai filmakadémia.

A Ghibli stúdió vezető producere, Suzuki Toshio, akit Miyazaki jobbkezének tartanak, július elején már bejelentette, hogy nem készítenek beharangozó előzetest a mozihoz, mert azt szeretnék, ha a mozinézők minden prekoncepció nélkül néznék végig az alkotást.

Az animációs filmet Japánban egyszerre kezdik forgalmazni a hagyományos és az IMAX-mozikban. A film nemzetközi forgalmazásáról egyelőre nincs hír, de nagyon reméljük, hogy Miyazaki mester "utolsó utolsó" alkotása idővel azért a hazai mozikba is eljut majd.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek