Évekre bezár a berlini Pergamon Múzeum

Átfogó felújítási munkálatok kezdődnek meg Németország egyik leghíresebb múzeumában, a Pergamon Múzeumban, ezért idén októberétől három és fél éven át teljesen zárva lesz a nagyközönség előtt.

Pergamon Múzeum, Istar-kapuForrás: Travelo.hu / Gerencsér

Eredetileg úgy volt, hogy hogy a múzeum felújítására két szakaszban kerül sor, így egyes kiállítások mindig nyitva lesznek majd a nagyközönség előtt, de az illetékes Porosz Kulturális Örökségvédelmi Alapítvány és a kivitelezést koordináló Építésügyi és Területrendezési Szövetségi Hivatal nemrég váratlanul bejelentette, hogy október 23-án az egész épületet lezárják, nem csak a déli épületszárnyat.

A Pergamon Múzeum egy része - az épület északi szárnya, valamint a központi épületrészben található, híres Pergamon-oltár - már 2013 óta nem látogatható. Ezt a részt várhatóan 2027 tavaszán nyitják meg újra. 

Öröm az ürömben, hogy a Pergamon Panorama továbbra is nyitva tart, így ott megcsodálhatjuk a Pergamon-oltárt, méghozzá nem is akármilyen változatban. A hengeralakú épületben helyet kapott fantasztikus panorámafestményről a Pergamon Panorama csodája című cikkünkben olvashattok. Szintén ebben az élménybeszámolóban találtok 10 érdekességet a Pergamon Múzeummal kapcsolatban. 

A Pergamon Panorama - Yadegar Asisi osztrák építész és képzőművész monumentális alkotásának egy részlete (Áldozatbemutatás a Pergamon-oltárnál)Forrás: Travelo.hu / Gerencsér

Olvashattok benne például az Iszlám Művészetek Múzeumáról, az Elő-ázsiai Múzeumról és az antik gyűjteményhez tartozó Milet-teremről, melyek mindegyike a déli épületérszben található, mely 2037-ben(!) nyit újra. Ez pedig azt jelenti, hogy az itt található, és értelemszerűen nem mozdítható, világhírű Istár-kaput - amely egymaga mintegy 800 ezer látogatót vonzott tavaly - csak 14 év múlva láthatjuk újra.

Az október 23-án bezáró múzeum gyűjteményei, illetve ezek egyes darabjai egy szomszédos épületben és más kiállítóhelyeken lesznek láthatók a felújítás alatt. Az Iszlám Művészetek Múzeuma pedig az északi szárnyba költözik - olvasható a Turizmus.com összefoglalójában.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek