Mutatjuk az 5 legizgalmasabb érdekességet a Velencei Karneválról

Velence idén 18 napos karnevált rendez, melynek eseményei február 4-én kezdődtek és egészen feburár 21-ig várják a maskarásokat és a látogatókat a város terein, hídjain és csatortnáin. A karnevált egy látványos felvonulás nyitotta meg a Canal Grande mentén. A díszes társaságokat és a hajókat ezrek csodálták a házak tetejéről és a szűk utcákból. Nézzétek meg a legszebb képeket az elmúlt három napról. 

A csodás fotók mellé egy-két érdekességgel is érkeztünk, amiket eddig talán nem tudtatok a Velencei Karneválról. 

Egy színpompás, férfiakból álló csoport tagjai a Commedia Dell'Arte parádé idejérőlForrás: AFP/Marco Bertorello

1. A maszkoknak funkciójuk is volt, és van is

Még a karnevál kialakulása előtt, a 13. században az itáliaiak ünnepnapokon kívül is hordhattak maszkokat, hogy a különböző osztályba tartozó velenceiek eltitkolják a kilétüket, és így kössenek egymással üzletet.

Bárki lehet a maszk mögött, nem számítForrás: NurPhoto via AFP/Luigi Berengo/LiveMedia/NurPhoto/Luigi Berengo

Erre azért volt szükség, mert Velence egy kis város volt, ahol mindenki ismert mindenkit. A maszk mögé bújás új kapcsolatok kialakítását tette lehetővé, mivel így nem lehetett megkülönböztetni a nemeseket az alacsonyabb rangúaktól. Most a fesztiválon is ez a lényeg; nem kell tudnia senkinek, ki rejlik a csodás maszkok mögött.

2. A tradicionális macskafej maszk

A történetek szerint nagyon kevés macska volt Velencében annak idjén, ezért az emberek sokkal inkább érdeklődtek irántuk. A nagy érdeklődés pedig piaci rést nyitott, amire a maszkkészítő mesterek egyből le is csaptak. Így jöttek lérte az első karneváli, gazdagon díszített macskamaszkok.

3. Az ország minden régiójának van karneváli karaktere

Ezek a karakterek személyiségüket és ruházatukat, maszkjukat tekintve is eltérnek egymástól. Velence két női karaktere Colombina és Rosaura, feltűnő férfikaraktere pedig Pantalone, aki fekete palástot visel, valamint vérvörös inget, nadrágot, térdzoknit és kalapot, a cipője pedig arany színű.

Szintén a Commedia Dell'Arte parádé résztvevői Spingarda, Harlequin és ColombineForrás: AFP/Marco Bertorello

4. A leglátványosabb felvonulások

Amint már említettük, a karnevál első látványos felvonulását Canal Grande mentén tartják. Ez idén feburár 4-én volt. A vízi felvonulás idején szimbolikusan megérkeztek a legismertebb karneváli karakterek a városba, majd este egy fanatsztikus éjszakai műsor keretében elindították az ünnepi szezont, ami pontosan a Nagy Böjt előtt két héttel indul. A karnevál szó is innen eredeztethető, a carne, vale! magyarul annyit tesz "hús, viszlát, búcsúzunk!"

Karnevál Regatta február 4-én; bevonulás a városbaForrás: AFP/2023 Anadolu Agency/Federico Vespignani

A másik tradicionális esemény a Festa delle Marie felvonulás, ami idén február 11-én lesz. Ez Piero di Castellóból indul és egészen a Szent Márk térig sétál a díszes menet, ahol február 21-én megkoronázzák "Mária" legszebbjét.

5. Commedia dell'Arte

A karnevál nyitónapjának egyik fontos és rendkívül látványos része a Commedia dell'Arte, amikor a karneválra jellemző összes karaktert megismerhetjük utcaszínházi jelenetek közben. A szereplők nem bújnak mind álarc mögé, de ruhájuk, mimikájuk és gesztusaik meghatározzák őket.

A nyitónap szereplői egy utcaszínházi jelenetbenForrás: AFP/Marco Bertorello

Szövegkönyvük nincs, van, hogy nem is beszélnek, csak egy adott szituációt adnak elő, amiben mindvégig maradniuk kell. Fényképezni szabad őket, ahogy a maszkosokat is a karnevál ideje alatt, de pénzt nem kérhetnek ellenszolgáltatásként (ezt jó ha tudjuk, mint látogató - a szerk.)

Forrás: Travellizy.com

Nyitóparádé a regatta után, február 4-én esteForrás: AFP/Marco Bertorello

 

A Commedia Dell'Arte parádé karaktereiForrás: AFP/Marco Bertorello

 

Csodás ruharészlet a nyitónapi felvonulásrólForrás: AFP/Marco Bertorello

 

Sem kortól, sem rangtól nem függ a részvételForrás: AFP/Marco Bertorello

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek