Az év utolsó napján az ország legnagyobb szilveszteri táncháza vár ránk a Fonóban

Az ország legnagyobb szilveszteri táncházára invitálják a közönséget a budapesti Fonóba. A Folkszilvesztert december 31-én tartják. A rendkívüli eseményen a Szászcsávási zenekar, valamint Péter Tamás és barátai játsszanak a vonós táncházban, a Gáska zenéjére pedig moldvai táncokat táncolhatunk.

Forrás: Fonó Budai Zeneház / FB

A Fonó Budai Zeneház leírása szerint a szászcsávási zenészek legendásak, több nemzedékre visszamenően a környék híres muzsikusai, repertoárjuk pedig rendkívül széles, hiszen magyaroknak, románoknak és cigányoknak egyaránt muzsikálnak. Legnagyobb érdemük, hogy azt a hagyományos erdélyi vonós tánczenét játsszák, amely egykor még egész Erdélyben virágzott. A zenekar tagjai rendszeresen zenélnek Erdély-szerte, az elmúlt évtizedekben a városi, magyarországi táncházakban visszatérő vendégek, több meghívást kaptak külföldre, a tengerentúlra is.

A Fonó hat lemezből álló sorozatot adott ki a szászcsávási felvételekből, amelyek között olyan anyagok is megtalálhatók, mint a zenekar chicagói koncertje, vagy a magyar népi éneklésben egyedülállóan a többszólamúságot képviselő Szászcsávás dalárda felvétele.

Péter Tamás prímás zenekarának tagja Balogh Kálmán (cimbalom), Fekete Márton (brácsa), Gombai Tamás (hegedű) és Molnár Péter (bőgő).

Azok számára pedig, akik a vonós táncokban még kevésbé jártasok, a Gáska szólaltatja majd meg a moldvai körtáncokat. Ide bárki be tud majd csatlakozni, aki érzi a testében a ritmust.

De már a szilveszteri program előtt is várnak minket táncos estékkel a helyszínen. A mai nap, december 28-án a latin zenék állnak a középpontban, a Los Orangutanes és a Lituma fellépésével. Csütörtökön, december 29-én roma, bolgár és magyar dalok hallhatók a Fonóban Navratil Andrea és Lakatos Mónika előadásában.

A zeneház év végi Jazz Előszilveszterén december 30-án a Dresch Quartet ad koncertet. A Söndörgő tamburái ezúttal dzsesszes stílusban szólalnak meg, majd a Nosnach lép fel.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek