Nem tűnhetnek el a méhek! Örökség lett a szlovén méhészet

Egy napja írtunk arról, hogy UNESCO szellemi kulturális örökség lett a magyar vonós zenekari hagyományok és a lipicai lótenyésztés, melynek hagyományát nyolc ország – Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Magyarország, Olaszország, Románia, Szlovénia, Szlovákia – közösen terjesztette az UNESCO elé.

Forrás: Kai Wenzel / Unsplash

Ezeken felül azonban hírt kaptunk még egy "díjazottról" is, mely véleményünk szerint a Föld jelenlegi helyzetében az egész emberiség érdekeit is szolgálja. Szellemi kulturális örökség lett ugyanis a szlovén méhészeti hagyomány is.

"A méhészet Szlovéniában életforma" című pályázatot a szlovén kulturális minisztérium terjesztette fel.
A tárca közleménye szerint a pályázat bemutatta Szlovénia méhészeti örökségének gazdagságát, hosszú múltját és hagyományos szakkifejezéseit, valamint a nemzedékről nemzedékre öröklődő készségek, ismeretek és gyakorlatok kiterjedtségét.

A pályázat olyan örökségelemek alapján készült el, amelyek 2018 és 2020 között már bekerültek a szlovén szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékébe. Ilyen a méhészet, a kaptárfestmények, a vándorméhészet, a kaptárok és a méhkasok készítése, a karniói mézelő méhek tenyésztése, az apiterápiás szerek, azaz méhészeti termékek, a famodellek és az édes mézes tésztából készült, színesen díszített kekszek, mézeskalácsok.

A pályázat elkészítésében a ljubljanai Szlovén Néprajzi Múzeum, a radovljicai Méhészeti Múzeum és a Szlovén Méhészeti Egyesület szakértői vettek részt.

Forrás: Annie Spratt / Unsplash

Spela Spanzel, a Kulturális Örökségvédelmi Igazgatóság munkatársa szerint a pályamű "a méhészek azon generációinak elismerése, akik világszerte ismertté tették a szlovén méhészetet, és elhivatottságukkal, valamint tiszteletükkel inspirálnak bennünket"

Ezek szerint a döntéshozók is egyre inkább tisztában vannak azzal, hogy a méhekre és a méhészetre különös figyelmet kell fordítani az éghajlatváltozás közepette, a hagyományos méhészetet pedig kiemelten ápolni kell.

Szlovéniában csaknem 12 ezer szlovén család foglalkozik életvitelszerűen a méhészettel, szeretetből és szenvedélyből. A méhek világnapja után, amelyet alig öt éve szlovén kezdeményezésre hirdetett meg az ENSZ, ez egy újabb nagy elismerés Szlovéniának és gazdag méhészeti hagyományainak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek