Új tulajdonosát keresi a világirodalom legismertebb írójának festménye

Nem minden szakértő ért vele egyet, de állítólag az egyetlen, még életében Shakespeare-ről készült, aláírt és dátumozott portrét kínálják eladásra több mint tízmillió fontért (4,7 milliárd forintért). A Independent cikke szerint a Robert Peake által festett képet a londoni Grosvenor Hotelben lehet megtekinteni. 

Majdnem 400 évet túl élt sértetlenülForrás: AFP

A festmény jelenlegi tulajdonosa, aki nem kínvánta magát felfedni, nem árverésen szeretné értékesíteni a műalkotást, hanem a vásárlók ajánlatait várja.

A portrét Robert Peake, I. Jakab angol király udvari festője készítette 1608-ban. A kép 1975 előtt egy észak-angliai kastély könyvtárában lógott, a Danby család egykori otthonában. Az utóbbi csaknem 50 évben pedig magántulajdonban volt.

Az 52 éves korában, 1616-ban elhunyt Shakespeare-ről két posztumusz portrét tekintenek hitelesnek: az egyik a drámáit összegyűjtő úgynevezett First Folióban jelent meg, a másik pedig a szobor, amely Stratford-upon-Avonban a síremlékét díszíti.

Duncan Phillips, a festményt az eladás előtt megvizsgáló szakértő elmondta, számos bizonyíték igazolja, hogy a kép valóban Shakespeare-t ábrázolja. Egyebek mellett hitelesíti a dátum, a művész aláírása, valamint az is, hogy Peake közeli kapcsolatban volt a drámaíróval. Michael Dobson Shakespeare-szakértő azonban továbbra is kételkedik abban, hogy valóban a bárdról készült a portré.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek