A svábhegyi villák építészének nyomába eredhetünk ezzel a sétasorozattal

A Szent István-bazilika, az egri főszékesegyház és az esztergomi bazilika. Ez csak néhány a klasszicizmus korszakának egyik legjelentősebb építésze, Hild József épületei közül. Az ő budapesti munkásságát és örökségét ismerhetjük meg az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet ingyenes sétaútjain, tudtuk meg az MTI-től.

Szent István-bazilikaForrás: MTI/Róka László

A november 20-án induló, három alkalomból álló program során felfedezhetjük Hild József polgári és középületeit, képet kapva egyúttal a korszak gazdasági és művészeti eseményeiről, a korszak hangulatáról.

Hild József a hazai klasszicista építészet egyik legnagyobb alakja, aki a reformkori Pest arculatának kialakításában meghatározó szerepet játszott, de közismertek svábhegyi épületei is.

A három séta Hild József polgári építészeti alkotásainak remekeit veszi sorra, bejárva az egykor német nyelven elnevezett utcákat, megismerve az építtető családokat, felfedezve az 1840 körül emelt klasszicista stílusú házakat. A pesti belváros az épületein keresztül pontos korlenyomata annak az időszaknak, amikor az erősödő polgárság öntudatára ébredt - írják a közleményben.

A felújított Hild-villa a Budakeszi úton található. Az épületet családja részére tervezte az építész 1844-benForrás: MTI/Mohai Balázs

A séta alkalmával a résztvevők választ kaphatnak arra, hogy miről árulkodik egy kilincs, egy lépcsőház, egy ablakkeret, hogyan éltek azok, akik ilyeneket készíttettek, miért látjuk még ma is lenyűgözőnek és elegánsnak ezeket a házakat, valamint, hogy milyen ember volt Hild József, aki képes volt mindezt létrehozni.

Vasárnap, november 20-án, 11 és 13 óra között az első séta alkalmával Kiss Eszter, a Katona József Színház színművésze, a program szakmai felelőse irodalmi művekkel és művészettörténeti információkkal várja időutazásra az érdeklődőket.

A felújítás alatt álló esztergomi bazilikaForrás: MTI/Bodnár Boglárka

A második séta alkalmával, november 27-én a Svábhegyen tekintik át a Hild-értékeket a résztvevők. A hegyvidéki program a mester villaépítészetének szép példáit veszi sorra, és a szintén itt élt Jókai Mór írásaiból válogatva idézi meg a Svábhegy egykori hangulatát.

December 4-én, a harmadik sétán a résztvevők az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetnek 2013 óta helyet adó épületet járhatják végig. A sétákon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz között. Cikkünk készültekor, még nem volt teltházas a séta, érdemes igyekezni!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek