Múzeum nyílik a "pálcika szobrairól" ismert művész életművéből Párizsban

A „pálcika szobrokról" ismert svájci szobrász, Alberto Giacometti (1901-1966) műveinek szentelt múzeum és művészeti iskola nyílik 2026-ban Párizsban, az Invalidusok előtti sétányon – írja az MTI, a művész hagyatékát ápoló alapítvány közleménye nyomán.

Giacometti szobrai a dániai HumlebćkbenForrás: Hans Lucas via AFP/Pierre Larrieu

Ez lesz a múlt századi szobrászat egyik kiemelkedő mesterének legnagyobb gyűjteménye. Az érdeklődők pedig a Invalidusoknál található egykori pályaudvar üvegtetejű csarnokában és földalatti létesítményében tekinthetik majd meg.

A 6 ezer négyzetméter alapterületű új kiállítóhely állandó tárlatán mintegy 10 ezer Giacometti-mű lesz látható. Köztük gipsz- és bronzszobrok, festmények, rajzok és egyéb műtárgyak, melyek jelentős részéhez jelenleg nem fér hozzá a nagyközönség - közölte Catherine Grenier, a művész özvegye által 2003-ban Párizsban létrehozott alapítvány vezetője.

A múzeumban Giacometti szellemiségét megidéző kortárs képzőművészeti tárlatokat is rendeznek, valamint egy nem professzionális alkotói iskola is nyílik, amely mindenki előtt nyitva áll majd.

A Párizs 14. kerületében található Giacometti Intézet is megmarad, de a tevékenysége megváltozik. A mintegy húsz négyzetméter alapterületű Giacometti-műterem ami itt található, átköltözik az új múzeumba.

Az egykori pályaudvar épületeForrás: ©Vincent BABILOTTE / CC BY-SA 2.5

Az Invalidusok egykori pályaudvarának üvegcsarnokát és a földalatti kiszolgálólétesítményeket 1900-ban építették a párizsi világkiállításra. A komplexumot a párizsi önkormányzat újítja fel, és Dominique Perrault építész tervei alapján alakítják át múzeummá.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek