„Földönkívüli-szerű" koponyát találtak az M100-as autóút feltárásánál

Szenzációs felfedezés került elő az M100-as autóútfeltárása során, amely Esztergomot köti majd össze az M1-es autópályával. Az összesen 12 hektáros területen a szakemberek több korszak (neolitikum, bronzkor és késő avarkor) emlékeire bukkantak. A körülbelül kilencven feltárt sír között egy torzított koponyájú kislány örök nyughelyét is felfedezték, a jó állapotban megőrzött maradványai mellett pedig több tárgyat is találtak - olvasható a salisbury.hu weboldalán.

Forrás: salisbury.hu

A Salisbury Régészeti Kft. munkatársai a Ferenczy Múzeumi Centrum megbízásából június elején két csapatban kezdték a munkálatokat a Fejér megyei Mány település közelében. A szakemberek több korszak emlékeire bukkantak: egy neolitikus telepjelenségre, ami egy körárok, és ami szinte végigfut a teljes feltárási területen, míg a másik fele keleti irányban húzódik tovább. Egy bronzkori település nyomait azonosították, amibe „pont belelóg" egy késő avarkori temető részlete, konkrétan annak északi része.

Forrás: salisbury.hu

A legnagyobb szenzációt azonban egy torzított koponyájú kislány sírhelye jelenti. Nem kizárólag a hosszított fejformája, hanem a temetkezési hely épsége miatt is. A sírhelyet ugyanis csodával határos módon nem rabolták ki.

Forrás: salisbury.hu

Feltűnő, hogy a kislány koponyáját igen erőteljesen torzították, ami viszont általános gyakorlatnak számított körülbelül kétezer éve. A kissé „földönkívüli-szerű" koponya világszerte számos kultúrában felfedezhető, így a születés után kötözéssel mesterségesen meghosszabbított fejforma többféle jelentéssel is bírhatott: egyes kutatások szerint a szépség és előkelő származás szimbóluma lehetett, miközben más tudósok szerint családi kapcsolatokat és előkelő származást is bizonyíthatta. Utóbbi alapján feltételezhető, hogy a deformált koponyájú kislány az elithez tartozott, de ezt majd a későbbi vizsgálatok bizonyíthatják be, míg az antropológiai vizsgálatok kiderítik az életkorát.

Korábban arról is beszámoltunk, hogy a Salisbury Archeology munkatársai Váctól északra többek között egy közel egyméteres mamutagyarat tártak fel szeptemberben.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek