Így néz ki Magyarország első látványrestaurátor műhelye

A Nemzeti Múzeumban felállított speciális látványrestaurátor műterem kialakításával a látogatók a kiállítótérben élőben láthatják a restaurátok munkáját. A múzeum így betekintést enged a Seuso-tál helyreállításának apró mozzanataiba.

Forrás: mnm.hu

L. Simon László főigazgató elmondta, a Nemzeti Múzeum próbálja újabb és újabb ötletekkel megszólítani, becsalogatni a látogatókat, és egyben a szakmai közönségnek is szeretne muníciót adni az újításokhoz, innovációhoz.

Világszínvonalú technológiával tudjuk bemutatni a Seuso-tál, a világ egyik legértékesebb műkincsének restaurálását" – hangsúlyozta a főigazgató.

A Seuso-tál nagy mérete miatt egy időben több restaurátor dolgozik a feladaton, különböző, egyedileg készített célszerszámok, valamint innovatív eljárások és anyagok segítségével. A tál sérülékeny anyaga és érzékeny díszítményei miatt a nagyfokú precizitást igénylő beavatkozásokat speciális mikroszkópok alatt végzik a restaurátorok. Az aprólékos folyamatok bemutatását egy kivetítőn kísérheti figyelemmel a látogató.

LÁTVÁNYRESTAURÁTOR MŰHELY, Magyar Nemzeti MúzeumForrás: mnm.hu

A látványrestaurátor műhelyben a Seuso-tál restaurálása 2022. októberétől nyolc hónapon keresztül látható a Nemzeti Múzeumban keddtől csütörtökig 10 és 16 óra között, míg péntekenként 10 és 14:30 között – olvasható a múzeum weboldalán.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek