Felfújható ház modellezi, milyen lenne az életünk a Marson

Hogyan élnénk túl, ha a kültéri levegő mérgező lenne? Ha minden hajnalban -70 Celsius fokos hőmérsékletre ébrednénk. Ehhez hasonló kérdéseken gondolkozhatnak el azok, akik felkeresik a bristoli M Shed Square-en a nemrég felállított, Marsra tervezett ház prototípusát.

 A Marsi ház egy köztéri művészeti alkotás, amelynek segítségevel teljesen újraértékelhetjük milyen jó dolgunk is van a Földön. Az alkotók, Ella Good és Nicki Kent hét évig dolgoztak a projekten, űrkutatókat, mérnököket, építészeket, tervezőket és iskolás gyerekeket is bevonva a tervezésbe, amelynek során egy szakértői csapattal olyan extrém helyekre is terveztek épületeket, mint például az Antarktisz.

A terv kidolgozásához megvizsgálták, milyen anyagok vannak jelen a Marson, és mit kellene odavinünk. Az eredmény egy felfújható épület lett, amelyhez kőtörmeléket és a vörös bolygó kérgében előforduló anyagokat is felhasználtak.

Bristol, Marsi házForrás: Building A Martian House - in Bristol/Facebook

„Ha a Marson élnénk, az épületeinknek teljesen légmentesnek kellene lenniük, mivel a kinti levegő alapvetően mérgező" – mondta Hugh Broughton, a projekt főépítésze.

„A Marson egy nagyon kicsi, találékony közösségben kellene élnünk. Mindent meg kellene javítanunk, ha elromlik, az életünk minden aspektusát alaposan végig kellene gondolnunk" – mondta Good, hozzátéve, hogy ez a Marsi ház egy olyan hely, ahol elgondolkozhatunk ezeken a kérdéseken - írja a domusweb.it.

A művészpáros Ella Good és Nicki Kent a Hugh Broughton Architects építészirodával és a  Pearce+ nevű design céggel dolgozott együtt a marsi ház megvalósításán.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek