Ezek lesznek júniusban a legjobb kultúrális fesztiválok

Júniusban kultúrális eseményekből sem lesz hiány, összegyűjtöttük a legérdekesebb és legnépszerűbb irodalmi, néptánc, népzenei, és múzeumi programokat, de Szent Iván éjszakáján is varázslatos tűzshowban lehet részünk. 

Duna Karnevál (2022.június 3-12.)

Már javában zajlik a nemzetközi kulturális programsorozat, melyet idén 27. alkalommal szerveznek meg Budapest négy helyszínén, ingyenes programokkal, hungarikumokkal, látványos táncegyütteseket bemutató felvonulással, pünkösdi tánckarnevállal, világ- és népzenei koncertekkel és karneváli hangulattal. Június 10-én pedig gálaműsorral várnak minden érdeklődőt a Margitszigeti Szabadtéri Színpad mesés környezetében, amely során külföldi és magyar táncegyüttesek közel 300 művésze áll színpadra. Az est folyamán bemutatkoznak a Világkarnevál külföldi vendégelőadók produkciói, majd a második részben a Duna Művészegyüttes és a Magyar Állami Népi Együttes Petőfi eszmeiségét idézik meg tánccal és zenével.

A 27. Duna Karnevál Gálára Indiából, Mexikóból, Bulgáriából, Észak-Macedóniából, Olasz- és Görögországból is érkeznek táncegyüttesekForrás: Facebook/Duna Karnevál

Margó Irodalmi Fesztivál (2022. június 9-12.)

Június 9. és 12. között rendezik meg a Városmajori Szabadtéri Színpadon a nyár legjobban várt irodalmi eseménysorozatát, amely során számos könyvbemutatóra, városi sétára, beszélgetésekre és koncertekre is sor kerül. Többek között Nádas Péter és Szentesi Éva is a fesztiválon mutatja be új kötetét és rendeznek könyvvásárt is. A fesztiválon ezúttal is lehetőség lesz az újonnan bemutatott kötetek beszerzésére és dedikálására, a hétvégi Bookline Könyvcsere Pikniken pedig a régi könyvekért cserébe igazi kincsekre lehet majd szert tenni. A fenntarthatóság is fontos téma a fesztiválon, ezért a stand-up és az irodalom legjobbjai néznek szembe a jövőnket érintő történetekkel. A Margón vetítik először Budapesten Papp Gábor Zsigmond Bereményi Gézáról készült dokumentumfilmjét, és átadják az Alkotótárs ösztöndíjprogram díjait is. 

A Margó feszten irodalmi előadásokkal, beszélgetésekkel, könyvdedikálásokkal várják az érdeklődőketForrás: Facebook/ Margó Fesztivál/posztos janos/Posztos Janos

Szentivánéj az állatkertben (2022. június 24.)

A Fővárosi Állat- és Növénykertben egy különleges hangulatú és nem mindennapi estén a népi hagyományoké, az érdekes állatoké, valamint a tűzé a főszerep. A látogatókat tűzzsonglőrök, különleges LED show, koncert és táncház várja, ahol a legbátrabbak a tűzugrást is kipróbálhatják. Lehetőség lesz bepillantani egy igazi planetáriumi előadásba, és megcsodálható lesz a csillagos égbolt. Mindemellett mítoszok világa is életre kel és az érdeklődők fluoreszcens állatokról is hallhatnak előadást. Az izgalmas családi programokon és a szórakoztatáson túl a természet és az állatok szeretetét is igyekeznek átadni a szervezők.

Az Állatkertben látványos fényfestéssel készülnek Szentivánéj alkalmábólForrás: Facebook/Fővárosi Állat-és Növénykert

Múzeumok Éjszakája (2022. június 25.)

Az országszerte évek óta hatalmas népszerűségnek örvendő Múzeumok Éjszakájára június 25-én kerül sor, amely során Budapest és számos vidéki város kulturális intézményei várják több száz, izgalmasabbnál izgalmasabb programmal az érdeklődőket, meghosszabbított nyitvatartási időben. Mintegy 400 intézmény közel 2000 programmal készül a kerek 20 éves évfordulóra. Többek között a Csík Zenekar zenél a Fiumei Sírkertben, de lesz limuzinos VIP party, vadászrepülő avatás, cowboy és indián kiállítás, melyekhez kedvcsináló videókat készített a Múzeumok Éjszakája szővívője,  Lőrincz Tamás olimpiai bajnok birkózó. Az esemény idei témája az Újragombolt hagyományok, ami azt jelenti, hogy az intézmények a tradíciót újraélesztve, modern szemlélettel és eszközökkel átadva, mai dizájnelemekkel vegyítve mutatják be anyagaikat a látogatóknak.

 Forrás: Funzine.hu

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek