Pünkösdi királyságok - Programajánló a hosszú hétvégére

Egy újabb hosszú hétvége köszönt ránk, ezúttal Pünkösd alkalmából. Számos népszokás kötődik ehhez a neves ünnephez, melyek közül sokat megismerhetünk az idei rendezvényeken, amiket országszerte tartanak. Lesznek szabadidő és sport, kulturális és művészeti események. Ezek közül hoztunk most néhányat, hogy legyen miből válogatni.

Ki ne szeretne, ha csak rövid időre is, királyfi, vagy királylány lenni? Június 3-5-ig, tárt kapukkal várja látogatóit a füzérradványi Károlyi-kastély, ahol bizony annak érezhetjük magunkat már a kastélykertben is. A kastély csatlakozott ugyanis ahhoz az európai rendezvénysorozathoz, amelynek idei témája a "Kertek és a klímaváltozás".

A füzérradványi Károlyi-kastélyNÖF Nkft.

A péntektől-vasárnapig tartó esemény alatt, a gyerekek játékos foglalkozások keretében ismerkedhetnek meg a klímaváltozás kerteket érintő hatásaival. Míg a kicsiket lefoglalják, a felnőttek különféle parktúrák és környezetvédelmi előadások alatt ismerhetik meg a kastély lenyűgöző angolparkját.

Nádasladányról egyre többet hallani, nem véletlenül

A madarak kedvelőit is érdekes programmal várják június 4-én szombaton, 11 órától
Nádasdladányban, a Nádasdy-kastély parkjába. Az ingyenes és látványos solymászbemutató keretében Bódis Gergely solymász és különleges vadmadarai bemutatóját tekinthetik meg az érdeklődők.

SolymászbemutatóForrás: Bódis Gergely hivatalos FB oldala

A solymászprogram izgalmas időtöltésnek ígérkezik kicsiknek és nagyoknak egyaránt, ám azt megelőzően, vagy követően, mindenképpen érdemes betérni a legendák és az örök szerelem kastélyába, és elidőzni hangulatos kertjében.  

A Nádasdy-kastélyForrás: facebook.com/nadasdladanyi.kastely - Bosnyák Attila

Vár ránk a IV. Pünkösdi Várnap 

Sirok Község Önkormányzatának szervezésében, egész napos programokkal vár ránk a Siroki Vár június 5-én. Lesz itt dínom-dánom, eszem-iszom, csurdított kenyér, mászófal, XXL játszótér, korongozás, gyöngyfűzés, arcfestés, csillámtetoválás és bőrdíszmű készítés is. Balogh Márton íjászbemutatóját megcsodálva íjászkodhatunk is a várban, de a Nyírjes Nyugdíjas Klub jóvoltából híres palócételek készítésébe is beleshetünk, sőt meg is kóstolhatjuk azokat.

Siroki VárForrás: Siroki Vár FB - Bata Tamás

Hagyományőrző, középkori hangulatot idéző rendezvényre számíthatunk ha Sirokra esik a választásunk a pünkösdi hosszú hétvégén. A vár nyitvatartási időben, a szokott módon látogatható, a parkoló feletti tisztáson, a Várnyeregben pedig az Önkormányzat által szervezett programokon múlathatjuk majd az időt. A programokkal kapcsolatos információkat a NÖF oldalán találjuk.   

Történelem, emlékhelyek, természet

Bepillantanánk a gyógynövények világába közelebbről? Most egy különleges helyszínen megtehetjük, hiszen izgalmas időtöltést ígér a június 5-én vasárnap, 10-től 16-ig tartó programsorozat, amit a Szent László Emlékhelyen, Somogyváron tartanak.

Szent László EmlékhelyForrás: szentlaszloemlekhely.hu

Pünkösd vasárnapján várják a látogatókat a romkertbe, hogy megismertessék a náluk termő gyógynövényeket és azok jótékony hatásait. Az Emlékhely egyéb pünkösdi programokkal is készül, ezekről a weboldalukon informálódhatunk. 

A Tatai Patara is rohamra készül

Valódi időutazásban lehet részünk, ha a XIV. Tatai Patara Török kori Történelmi Fesztivál korhű kulisszái közé csöppenünk június 3. és 5. között. A Tatai Vár lábánál a szemünk előtt elevenedik majd meg az 1597. év történelmi ostroma. Idén 14. alkalommal rendezik meg, a Tatai Patara Fesztivál, amely hamisítatlan török kori időket idéző programokkal vár mindenkit az Esterházy-kastély parkjában.

Esterházy-kastély TataForrás: Tata, Esterházy-kastély - hivatalos oldal

Ha máshol nem is, itt aztán biztosan megtudjuk hogyan éltek elődeink a török korban. Kézműves foglalkozásokkal, kisállat simogatóval, harcászati bemutatóval és vásári forgataggal is találkozhatunk az egyedülálló értéket képviselő fesztiválon.

Több száz hagyományörző eleveníti meg a csatározásokat a Tatai Patara ideje alattForrás: tataipatara.hu

Képzeljük bele magunkat a régi korok csatáiba, vagy az asszonyok munkájába a vár tövében és bástyáin, nézzük meg, hogyan lazítottak és étkeztek a magyar és a török csapatok emberei. Mindezt a napsütötte június pünkösdi hétvégéjén, a káprázatos tó partján büszkén álló Tatai Vár szomszédságában. 

Érdemes még tudni, hogy aki jegyet vált a Tatai Patara fesztiválra, az kedvezményes, 1000 forintos jeggyel látogathatja meg a tatai Esterházy-kastélyt is. A megvásárolt belépőjegyek, a vásárlás időpontjától számított 90 napig felhasználhatóak. A Tatai Pataráról az esemény oldalán  tudhatunk meg többet. 

Reméljük összeállításunkkal sikerült kedvet csinálni a pünkösdi programokhoz, és mindenki talál köztük kedvére valót, vagy ihletet ahhoz, hogy merre induljon.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek