Művészi űrutazás vár a pécsi Zsolnay Negyedben

Mintegy 65 művész 250 műalkotását felvonultató kiállítás nyílik május 27-én a pécsi Zsolnay Negyedben, az m21 Galériában. A nagyszabású tárlat pedig nem máshová, mint egyenes az űrbe repíti majd a látogatóit. 

Forrás: gerhes_gábor

AZ ŰR - alternatív kozmoszok című tárlat többek között Victor Vasarely, Kondor Béla, Ország Lili és Révész László László munkáit mutatja majd be, és az emberiség világűrhöz fűződő viszonyát állítja a középpontba.

A Földről látható, fénylő égitestek az emberiség legkorábbi korszakaitól vonzották a tekintetet és izgalmas alternatívát kínáltak az általunk ismert világ helyett. A 20. század második felétől a Földön túli utazás fikciója tudományos valósággá vált, és az ember ma már ugyanúgy törekszik a világűr megismerésére, ahogyan régen az ismeretlen földrészekkel tette.

A Holdra szállás pedig egyenesen megváltoztatta a gondolkodást, átalakította a térhez való viszonyt, új anyagokat és formákat hozott divatba a designban és az öltözködésben. David Bowie Space Oddity albuma Vasarely borítójával a slágerlisták élén soha nem látott népszerűségre tett szert, nem is beszélve a mai napig meghatározó Star Wars kultuszról - olvasható a kiállítás leírásában.

A látogatók augusztus 28-ig lehetnek részesei a minden érzékükre ható, fotókból, videókból, tér- hang- és fényinstallációkból álló interaktív űr-élménynek a galéria 1100 négyzetméterén.

A világűr tehát itt van velünk, része nemcsak a tudományos, de a mindennapi életünknek is. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a számtalan műalkotás, amely az űr témájában készült. Az m21 Galéria ezeknek a remekműveknek mutatja be a széles keresztmetszetét, a Magyar Nemzeti Galériából, a Szépművészeti Múzeumból, a budapesti és pécsi Vasarely Múzeumból, számos hazai magángyűjteménytől és galériától kölcsönzött műtárgyegyüttesekkel, kortárs művészek helyspecifikus alkotásaival.

A galéria 1100 négyzetméterén felépített „űrállomáson" interaktív játékok fokozzák 21. századi űr-élményünket. További információkat ide kattintva találtok.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek