Elképesztő színűre váltott a Hold hajnalban - Fotók bizonyítják

Korábban már írtunk róla, hogy május 16-án éjjel érdemes lesz kémlelni az eget, mivel a telihold mellett egy ritkább jelenséget is megfigyelhetünk aznap hajnalban. A teljes holdfogyatkozás 4 óra 27 perckor kezdődött. Ezt hazánkból holdnyugta előtt részleges holdfogyatkozásként láthattuk.

A Hold Frankfurtból nézveForrás: MTI/AP/Michael Probst

Egy sok körülménnyel nehezített, de annál egzotikusabb jelenségnek lehettek szemtanúi azok, akik  nem mentek aludni tegnap éjjel. Az MTI fotósainak köszönhetően azonban mi – békésen szunyókálók is – megcsodálhatjuk most a képeket.

A részleges fázis kezdetén Holdunk már csak 5 fokkal tartózkodik a horizont fölött. Átellenben, a hajnali keleti égen a Vénusz és a Jupiter még fényesen tündököl, de már csak a legfényesebb csillagok látszanak. Nem nehéz geometriailag elképzelnünk, hogy holdfogyatkozáskor, amikor a Hold éppen lenyugszik, a Nap felkel az ég átellenes oldalán.

A Hold a chilei Santiago felettForrás: MTI/EPA/EFE/Alberto Valdes

Azért van ez így, mert egy egyenesbe esik a Nap, a Föld és a Hold. Így mire a Hold horizontközelbe ér, az eget már a kelni készülő Nap fénye varázsolja világosra. A jelenség csak teljesen szabad délnyugati látóhatár mellett figyelhető meg.

A Hold egy argentin zászló mögött Buenos Airesből nézveForrás: MTI/AP/Rodrigo Abd

Binokulárban és kis távcsőben azonban mindenképpen megkapó látvány az egyre nagyobb fázist öltő fogyatkozási holdsarló, ahogy a horizont tereptárgyai fölött lebeg.

A Hold Szkopjéból nézve a teljes holdfogyatkozás idejénForrás: MTI/EPA/Georgi Licovszki

A teljes holdfogyatkozáskor a holdkorong nem sötétül el teljesen, hanem narancs-vörös színű lesz a földi légkörön szóródó fény hatása miatt.

Holdfogyatkozás a salgói vár felett Salgótarján közeléből fotózvaForrás: MTI/Komka Péter

A teljes fogyatkozást Amerikából lehetett a legjobban megfigyelni, de Németországban és Argentínában is nagyon szépen látszott. Magyarországról csak a jelenség elejét, a részleges fogyatkozást figyelhettük meg. Ezt az égi jelenséget követte végig fényképezőgépével az MTI fotósa, Komka Péter Salgótarján környékéről.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek