22 év után visszacsempészték a könyvtárba Darwin eltűnt naplóit

Charles Darwin eltűnt naplóit 22 év után valaki visszacsempészte a Cambridge-i Egyetem könyvtárába – adta hírül az MTI. A két könyvecskének 22 éve kelt lába, melyeket most valaki a könyvtár padlóján hagyott egy rózsaszín ajándéktáskában. A kisméretű, bőrkötésű füzetek értéke sok millió fontra rúg. Ezek egyikében szerepel az evolúcióelméletet felállító Darwin híres életfa-rajza is.

A naplóknak szerencsére nem esett bajuk és épségben visszakerültek a könyvtárbaForrás: AFP/Stuart Roberts

A BBC 15 hónapja adott hírt arról, hogy a naplók eltűntek, és a könyvtár világszerte felhívásban kérte, hogy jelentkezzen, aki tudja hol lehetnek, eddig azonban nem érkezett hír róluk. A naplókat végül az eredeti kék dobozukban szolgáltatta vissza az az ismeretlen, aki egy rózsaszín ajándéktáskába rakta őket, és egy barna borítékba csúsztatott, nyomtatott üzenettel együtt ott hagyta őket Jessica Gardner, az egyetem könyvtárosának irodája előtt március 9-én.

Az üzenetben ez állt: "Könyvtáros, boldog húsvétot, X". Az iroda előtt nincs biztonsági kamera, így nem lehet tudni ki hozta vissza a könyveket, de Gardner szerint a naplók nem sérültek meg, és jó állapotban kerültek vissza a könyvtárba.

 

A kéziratos naplókat utoljára 2000 novemberében látták, amikor "belső kérésre" elvitték őket a könyvtárból egy fotózásra. Csak két hónappal később, a rutinellenőrzéskor derült ki, hogy a naplók eltűntek. Először arra gondoltak, hogy rossz helyre tették vissza őket a mintegy tízmillió könyvet, térképet és kéziratot tartalmazó könyvtárban. De felkutatásuk sikertelen volt, és Gardner végül 2020-ban arra a megállapításra jutott, hogy feltehetően ellopták az értékes kéziratokat, ezért értesítette a rendőrséget és az Interpolt.

Az egyik naplóban szerepel Darwin híres életfa-rajza isForrás: AFP/Stuart Roberts

A megkerült naplókat megvizsgáló szakértők szerint nem hamisítványok. A Darwin-naplókat jelenleg a könyvtár biztonsági raktárában őrzik, de júliusban kiállítják majd egy Darwin-kiállításon. Sem az egyetem, sem a rendőrség nem tudta még megállapítani, hogy ki vitte el a naplókat és ki csempészte vissza őket a könyvtárba, a vizsgálat ezért tovább folytatódik. A hatóságok továbbra is várják azok jelentkezését, akik segíteni tudnák a nyomozást.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek