Húsz magyart díjaztak a világ legnagyobb fotópályázatán

170 országból több mint 606 ezer pályamű érkezett a CEWE Photo Award nemzetközi fotópályázatra, ezzel ismét ez a fotópályázat lett a világon a legnagyobb – írják weboldalukon a hetedik alkalommal megrendezett nemzetközi fotópályázat szervezői. A versenyre a legtöbb pályamű Európából érkezett, de Madagaszkár, Mozambik, a Fidzsi-szigetek, a Bahamák és Mexikó fotósai is képviseltették magukat legjobb felvételeikkel.

Csillag Zsuzsanna fotója az indiai Jodhpurban készült egy kilátóponton. "A naplementét csodáló turisták mellett, a külvilágot kizárva meditált a hindu férfi. Áradt belőle a nyugalom. Illetlenség lett volna közel menni hozzá, így kellő távolból, teleobjektívvel készült a kép."Forrás: CEWE

A pályázat tíz kategóriája közül a „Természet" témája volt a legnépszerűbb, amelybe 129 873 képet neveztek. Hazánk 37 346 fotóval a harmadik legtöbb képet feltöltő országként képviseltette magát, így lakosságszám szerinti lebontásban az előző öt pályázathoz hasonlóan, idén is a legaktívabb nemzet voltunk.

Az eddigi legnagyobb számú beküldött fotó rekordnagyságú adományt is jelent: a CEWE minden nevezett kép után 10 eurocentet adományoz világszerte az SOS Gyermekfalvaknak, ez az összeg idén 60 629 eurót (~22 millió forintot) jelent. 

Szabó Ferenc Munka közben című fotója Perbálon készült, Tóth Gyula fafaragó mester műhelyében, amelyen az alkotó Hantai Simon festőművészt formázza meg a saját eszközével.Forrás: CEWE

A zsűri döntése alapján 20 magyar fotós 23 képe került a díjazottak közé, fotóikból több vidéki nagyvárosban és Budapesten is kiállítást szerveznek. A pályázat kategóriagyőzteseinek fotóit január 9-ig például a Corvin Plázában lehet megnézni, a húsz magyar fotós nyertes fotóit pedig ezen az oldalon is láthatja. Penti Róbert Őszi párás hajnalon című képe a Légi felvételek kategória győztese lett, a felvételt két évvel ezelőtt Tiszanánán készítette, ahol a családjával él.

A Világunk gyönyörű címmel meghirdetett nemzetközi verseny fődíját a Balti-tenger partján élő német Manfred Voss kapta, aki a Fagyott világítótorony című fotójával a Tájkép kategória győztese is lett egyben. A zsűri szerint ez a pillanatkép a Rügen szigeten álló világítótoronyról páratlan módon mutatja meg, hogy milyen szép a világ a folyamatos átalakulása közben is. 

 

Címlapfotó forrása: CEWE Facebook, a verseny győztesének Manfred Voss felvétele.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek