Ma fényfestésbe öltöznek az épületek, megnyitja kapuit az Országház

Az Országgyűlés 1991-ben nyilvánította hivatalos nemzeti ünneppé október 23-át, és ma számos megemlékezést tartanak az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 65. évfordulójának alkalmából - adja hírül az MTI.

Az Országház belülről - illusztrációEpistola8/wikipedia

A központi programok az Országház előtt a hagyományos zászlófelvonással kezdődnek 9 órakor, 10 órakor pedig maga az Országház is megnyitja kapuit, és 16 óráig lehet megtekinteni a Díszlépcsőházat, a Kupolacsarnokot, valamint a Szent Koronát, emellett az Országház előtti Kossuth Lajos téren egy Csepel teherautót is kiállítottak.

Szintén ingyenesen látogatható a Terror Háza Múzeum, ahol a Hősök falánál bárki gyertyát gyújthat, a Hadtörténeti Múzeumban pedig családi napot tartanak. A Corvin és a Tabán Moziban egész nap '56-os témájú filmeket vetítenek, emellett 10 órától 17 óráig több turnusban indul '56-os séta a Magyar Rádió épületében. A Széna téren szabadtéri fotókiállítás látható, melyen az '56-os forradalom kultikus helyszínei jelennek meg úgy, ahogy akkor, és ahogyan most kinéznek. Az Új köztemetőben a 301-es parcellánál egész napos, protokollmentes megemlékezés lesz, délután az Andrássy út és a Bajcsy-Zsilinszky út sarkán mondja el ünnepi beszédét Orbán Viktor miniszterelnök. Bővebb információk az oktober23.kormany.hu oldalon találhatók.

Este fényfestés díszíti majd a Külgazdasági és Külügyminisztérium Bem téri épületét, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudomány Egyetem "K" épületét a Duna felőli oldalon, a Terror Háza Múzeum falait, a Jászai Mari téren a Nagy Imre-szobrot, valamint a Bajcsy-Zsilinszky út és az Andrássy út kereszteződésében lévő épületet. A Műegyetem előtti téren 17-től 19 óráig Hobo koncert és fényfestés lesz, 19 órakor pedig a Magyar Állami Operaházban kezdődik díszelőadás , ahol ünnepi beszédet mond Áder János köztársasági elnök.

A rendezvények miatt a fővárosban számos forgalmas útszakaszon, különösen a belvárosban lezárásokra, korlátozásokra kell készülni, melyekről a kozut.bkkinfo.hu oldalon tájékozódhatnak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek