500 év híres-botrányos esküvői, budapesti szokásai kelnek életre ezeken az új sétákon

A hétvégén két tematikus sétát is szervez a Nemzeti Múzeum közelgő kiállításához, a Magyar menyasszonyhoz kapcsolódóan. A kiállításhoz a Múzeum gyűjteményében található legrégebbi, 500 éves esküvői ruha adta az ötletet, emellett február óta gyűjtik az olyan tárgyakat, amelyek a Kárpát-medencei esküvői szokásokhoz köthetők - derül ki az intézmény honlapjáról.

Forrás: Magyar Nemzeti Múzeum

Az egyik séta 16-án, szombaton 10.30-kor indul az 1. kerületben található Szilágyi Dezső téri református templom bejáratánál. A séta címe 500 év szerelem – Királyi pompa, szerelmi pletykák és intrikák, esküvők a budai várban. A 2-2,5 órás esemény során Czingel Szilvia néprajzkutató, kulturális antropológus vezetésével tudhatnak meg a résztvevők izgalmas részleteket Aragóniai Beatrix és Hunyadi Mátyás, Edelsheim-Gyulai Ilona és Horthy István esküvőjéről, Brunszvik Teréz grófnő mátkaságáról Szily Antal huszárkapitánnyal, Gróf Széchenyi István frigyéről a sokgyermekes, özvegy Seilern Crescence grófnővel, és Almásy Jacqueline grófnő 1924-es esküvőjéről Louis Cartier párizsi ékszerkirállyal. 

A programra jegyet venni csak elővételben lehet 3600 forintos áron a Magyar Nemzeti Múzeum jegypénztárában vagy a jegymester.hu felületén. Bővebb információk az esemény Facebook-oldalán találhatók.

A másik séta október 17-én, vasárnap 14.30-kor indul a Magyar Nemzeti Múzeum főlépcsőjéről. A címe Szeretni bolondulásig - Menyasszonyok a 20. század elején Budapesten, és az esemény során megtudhatjuk többek között, milyen volt Mössmer Jakab menyasszonyi ruhaboltja, miért vásárolt egy magára adó úrilány a Förster Nővérektől esküvői kelléket, milyen volt az első magyar szépségkirálynő esküvője 1929-ben, hol és kivel házasodhatott egy Budapesten szolgáló cselédlány, milyenek voltak a különböző vallási felekezetek polgári esküvői akkoriban, és miért volt híres íróink szerelmi életének fontos helyszíne a kávéház. Bővebb információk az esemény Facebook-oldalán láthatók.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek