Újabb leletekkel bővült a mexikóvárosi azték koponyafal

Újabb szakaszát tárták fel a régészek a Mexikóváros központjában talált koponyafalnak, a Mexikó Nemzeti Antropológiai és Történeti Intézete (INAH) szerint további 119 koponyára bukkantak. A tornyot 2015-ben fedezték fel egy épület felújításakor - adja hírül a bbc.com.

A koponyafalForrás: Simon Burchell/commons.wikimedia.org

A kutatók szerint a tzompantli néven ismert koponyafal a Nap, a háború és az emberáldozatok azték istenének szentelt templom része lehetett, és a Huitzilopochtli kápolna sarkán állt, melyet az azték főváros, Tenochtitlan védelmezőjének szenteltek.

Az aztékok a navatl nyelvű népek csoportjába tartoztak, amelyek a 14. és 16. század között uralták Mexikó középső részét, birodalmukat a Hernán Cortés spanyol hódító vezette seregek döntötték meg, 1521-ben elfoglalva Tenochtitlant.

A hengeres szerkezet a hajdani főtemplom, a Templo Mayor felett épült székesegyház közelében található. A régészek szerint a torony három fázisban épült 1486 és 1502 között, és fiatal férfi harcosoké mellett nők és gyermekek koponyája is megtalálható benne, akik talán áldozati szertartásokon feláldozott foglyok lehettek.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek