Látványos fényshow kíséretében megtette első útját a világ legősibb hajója, de még nem a túlvilágra

Hufu király, vagyis ismertebb nevén Kheopsz fáraó 4600 éves naphajóját, melyet azért építettek, hogy a fáraót a földi élete végén a túlvilágra vigye, most egy hozzá illő látványos fényshow és kivilágítás kíséretében átvitték Egyiptom legújabb múzeumába.

Forrás: Ministry_Tourism_Antiquities / YouTube / Printscreen

A 42 méter hosszú és 20 tonnás cédrusfából készült naphajó méltóságteljesen, egy hipermodern fémládában, és egy Belgiumból behozott, távirányítással működő járművön tette meg az útját az új lakhelyéig, vagyis a hamarosan megnyíló Nagy Egyiptomi Múzeumig - olvasható a DW.com oldalon.

 A minisztériumi közlemény szerint az átszállításra azért volt szükség, hogy a megfelelő helyen és körülmények között tudják megőrizni az utókor számára, az emberiség történetének legnagyobb és legrégebbi, fából készült, szerves műremekét. A hajót augusztus 6-án kezdték "becsomagolni", a biztonságos szállításhoz szükséges munkák 10 órát vettek igénybe. A naphajó végül szombat hajnalban ért célba és még aznap meg is kapta jövőbeli helyét a múzeum falai között.

Forrás: EGYPTIAN MINISTRY OF ANTIQUITIES / AFP

A különleges hajó első evilági utazásáról egy hátborzongatóan jó videó is készült. A naphajó biztosítását, majd elszállítását bemutató film alatt epikus zene szól, ami igazán kalandfilmszerűvé teszi a folyamatot. Aztán az esti felvételeken láthatjuk a naphajó arany színben fénylő körvonalait a konténer felületén, valamint a távirányítással működő szállítóeszközt, amit szintén úgy készítettek el, hogy a sötét egyiptomi éjszakában egy túlvilági folyó fényeiben izzon fel.

Hufu király naphajója a legrégebbi és legnagyobb fahajó, amelyet Egyiptomban felfedeztek. Ezeket a hajókat azért készítették, hogy a fáraó mellé temessék a sírkamrákba, mivel úgy gondolták, hogy ezekkel a hajókkal könnyebb lesz eljutni a túlvilágra.

Az ősi hajót végül 1954 -ben a Nagy Piramis déli sarkánál fedezték fel. A Kheopsz piramisaként is ismert építmény a legnagyobb a három gízai piramis közül, és ez ad helyet Kheopsz fáraó sírkamrájának is. A királyi naphajó új helyszínét, a Nagy Egyiptomi Múzeumot, a tervek szerint még idén felavatják és megnyitják, 17 évnyi hosszú és szakaszos építkezés után. A hírek szerint a múzeumban több mint 100 000 műtárgyat találnak majd a látogatók, köztük a naphajót, amit a múzeum kialakítása miatt, minden oldalról és magasságból meg lehet majd csodálni.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek