Különleges helyszíneken csendülnek fel az orgonák ezen az éjszakán

A Filharmónia augusztusban rendezi meg OrgonaPont sorozatát, melynek nagyszabású nyitóeseménye ezúttal is az Orgonák éjszakája lesz augusztus 7-én. A több száz program között található orgonakoncert, orgonás liturgia, de az orgonához kapcsolódó egyéni ötletek, előadások, kiállítások, hangszerbemutatók és színes programok is helyet kaptak a kínálatban - derül ki a szervezők közleményéből.

A Sixtus-kápolna kórusaForrás: Filharmónia Magyarország

Olyan érdekes programoknak lehetnek részesei, mint a balatonboglári gömbkilátóban és a pécsi Kodály Központ tetején felcsendülő orgonaszó. Szegeden megkostólhatják a hangszerek királynőjéről elnevezett fagyikelyhet, Kecskeméten és Miskolcon pedig több orgonakoncert közül válogathatnak. Érdekesség, hogy idén a fesztivál orgonaművét Balázs Ádám írta, akinek többek között az Oscar díjas Mindenki, valamint az Arany Medve díjas Testről és Lélekről című filmek zenéjét köszönhetjük.

Budapesten az események sora a Budavári Evangélikus Templomban keződik, ahol Bán István orgonaművész és Béres Tímea szoprán koncertjét hallhatják, a hangverseny után pedig egy orgonasimogató előadással is készülnek a hallgatóságnak. A Belvárosi Ferences Templomban Deák László és Kecskés Mónika orgonaművészek koncertje 19:30-kor kezdődik, majd 20:30-tól a Budapest Jazz Club is csatlakozik az Orgonák éjszakájához. A különleges helyszínen Regály György szólaltatja meg az orgonát, közreműködik Szakcsi Lakatos Béla Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész és a magyar zenei élet egyik legkiválóbb dobosaként számontartott Balázs Elemér.

A programsorozat idén is tartogat különlegességet. A pápa kórusa érkezik Magyarországra egyenesen a Vatikánból. A fantasztikus programra a Szent István Bazilikában kerül sor, augusztus 7-én 20 órai kezdettel. A Sixtus-kápolna kórusa egyedülálló a világ zenekultúrájában: már a 6. század végétől feljegyzések bizonyítják a pápa kórusának létezését. Koncertjeiken a zenei és liturgiatörténet legfontosabb alkotásai is megjelennek, melyek által a kórus az Egyház evangelizációs küldetését is kifejezi. Az együttes az itáliai reneszánsz mesterek legszebb a cappella egyházi művei közül válogat. Az énekegyüttes karnagya Marcos Pavan, a hangszerek királynőjét Josep Solé Coll orgonaművész szólaltatja meg.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek