Matyó viseletet bemutató 3D-s hologúlával nyílik látogatóközpont Mezőkövesden

Szeptembertől új látogatóközponttal bővül a matyó örökséget ápoló Hadas városközpont Mezőkövesden, miközben a megújult Táncpajtában már interaktív eszközök segítségével vezetik a látogatókat a matyó örökség világába – tájékoztatta szerkesztőségünket a település turizmusáért felelős iroda. 

Tudta, hogy Mezőkövesdnek van egy mesebeli városrésze? Kattintson további képekért!Forrás: Polyak Attila / Travelo

A Táncpajta fogadóterében alkalmazott multimédiás és interaktív eszközök segítségével ismerkedhetünk majd meg a Hadas városrész kialakulásának történetével és a matyó népművészet hagyományainak alapjaival. Az épület állandó helyszíne lesz kisebb-nagyobb rendezvényeknek, köztük táncházaknak, koncerteknek, családi rendezvényeknek és hagyományőrző eseményeknek, mindeközben a matyóvilág élményközpont szerepét is igyekszik majd betölteni.

A Látogatóközpontban izgalmas és látványos élményszerzést ígér a 3D vizuális tartalmat megjelenítő hologúla öltözékismertető, amelyben egy táncos lány és fiú egymás után mutatja fel a matyó ünnepi viselet ruhadarabjait. Emellett lesz majd olyan érintőképernyős interaktív játék, amelyben egy matyó párt lehet öltöztetni, egy másikban matyómotívumot kell felismerni vagy a matyó szavakat kell megfejteni, de felállítanak egy matyó kalapos, főkötős szelfipontot is, hogy mindenki megörökíthesse Matyóföldön szerzett élményeit. 

Kattintson a képre, gazdag galéria nyílik belőle!Forrás: Polyák Attila / Travelo

Ha pedig valaki tovább indulna Mezőkövesd egészének felfedezésére, a legjobb helyről teheti, hiszen a látogatóközpont érintőképernyős térképén a település valamennyi látnivalóját, köztük a Hadas városrészben található attrakciókat is megtalálja. Persze segítséget a látogatóközpontban kialakított Tourinform irodában is kérhet, amelynek közelében ajándékboltot és kávézót is talál.

"Ezúttal tehát ne gondoljanak hagyományos múzeumi kiállításra – ezt a Matyó Múzeumban megtalálják –, tekintsenek inkább úgy a látogatóközpontra, mint a városi séták kiindulási pontjára, ahol élményekben gazdag útravalót kaphatnak a matyó kultúráról" – fogalmaznak a közleményben.

Forrás: Polyák Attila / Travelo
Miért matyó a matyó?
A matyó elnevezés a XIX. század elején tűnik fel először, kezdetben a Mezőkövesden és általában a környéken élőket, majd – a viseletében és hímzésvilágában lényegesen különböző – Tard és Szentistván lakóit is matyóknak tartották. Amikor Mátyás király 1464-ben a husziták elleni harcban őt támogató városnak, Mezew Kewesdnek mezővárosi rangot adott, az itt lakók hálából a másod- és harmadszülött fiúgyermekeket Mátyásnak nevezték el, amelynek becézett alakja a Matykó, Matyó. A néprajzkutatók szerint azonban a református környezetben megmaradt katolikus szigetek lakóit hívták így megkülönböztetésül. E három település népművészetével maradandót alkotó, ma is nagyon vallásos lakosai, azóta is büszkén vallják magukat matyóknak. Olvassanak tovább korábbi, Matyóföldön szerzett élményeinkről itt.

 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek