Száz évet felölelő divattörténeti kiállítás nyílik Hódmezővásárhelyen

  Ma 17 órakor a Bessenyei színkör divatbemutatójával nyílik és egészen augusztus végéig látogatható a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum Ó!divat című kiállítása, mely száz év öltözéktörténetét öleli fel, és a ruhák 20. század értékrendet formáló társadalmi, történelmi folyamatairól is mesél - derül ki a delmagyar.hu cikkéből.

  Forrás: facebook.com/TornyaiMuzeum

  A tárlat egyik szekciója végigvezeti a látogatót 20. századi Hódmezővásárhelyen, és azon, hogy miféle ideálok és elvárások mentén álltak össze az öltözetek. Külön termet kapott a hétköznapi és ünnepi ruházat alatt viselt alsó ruházat, akárcsak a divattervezés, a textilipar és a gyártás.

  "Az öltözet – praktikus szerepe mellett – egy különleges jelrendszer, amelyben a színek és formák jelentőséggel bírnak. Azt, hogy milyen legyen, lehet a ruházat, az anyagi lehetőségek mellett az adott közösségben uralkodó normarend és ideálok, az egyéni ízlés és a divat határozta meg" – fogalmazta meg Terendi Viktória néprajzkutató, a tárlat kurátora.

  A fennmaradt ruhadarabok, a stílusok, szabásvonalak, anyagok és színek formálódása megvilágítja mindezek társadalmi kontextusát is, ebben az öltözékekhez illesztett kísérő szövegek segítik a látogatót. A megnyitót a Tornyai János Múzeum Youtube-csatornáján közvetítik.

   

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Ezek is érdekelhetnek