A hétvégén fejest ugorhatunk a legjobb magyar filmek világába

2018 óta április 30-a a magyar film napja, idén április 30-án pedig a 120. évfordulóját ünnepelhetjük annak, hogy elkészült az első megrendezett magyar film, A táncz. Azóta számos kiemelkedő filmes tehetség tette világhírűvé a magyar filmet. A jeles nap alkalmából a Nemzeti Filmintézet kezdeményezésére a televíziók és a streaming szolgáltók is csatlakoztak a közös ünnepléshez, ennek köszönhetően 100-nál is több kiváló magyar filmet nézhetünk meg most hétvégén tévében és online is.

Forrás: John Moeses / Unsplash

Az első megrendezett, dramatizált jeleneteket tartalmazó mozgóképünkből csak fotók maradtak fenn, de azóta számos kiemelkedő magyar film készült, melyek legjobbjait péntektől műsorra tűzi az RTL, a TV2, a közszolgálati televízió csatornái, az ATV, a HírTV és az HBO. Magyar filmekkel ünnepel a Netflix, az HBO GO és a Cinego is, emellett a Filmión 15 felújított klasszikus lesz ingyenesen nézhető. A tévék részletes programja itt látható.

Az Uránia Nemzeti Filmszínház szintén online filmestet szervez. A magyar rövidfilm sajátos arculatával, tömörségével a játékfilmeknek is fontos alapja. Ezen az estén az érdeklődők mind a drámai, mind a lírikus vonulatból láthatnak alkotásokat, köztük egy – a jeles elődökhöz kötődő – mai kisfilm magyarországi ősbemutatóját.

A Sára Sándor, Kósa Ferenc, Gyöngyössy Imre, Tóth János, Bicskei Zoltán, Siflis Zoltán rövidfilmjeiből összeállított válogatás az Uránia webmozijában látható. A műfajilag sokszínű program első felében három, mára klasszikussá vált rövidfilm kerül műsorra, majd egy olyan új, a megidézett mesterek munkásságához is kötődő alkotás kerül a virtuális mozivászonra, amely Magyarországon először most lesz látható.

A folytatásban a filmtörténet őskorába megyünk vissza, hogy bepillantsunk egy korai magyar filmes műhely munkájába. A filmvetítés előtt az Uránia Filmszínház emeleti kávézójában Gelencsér Gábor filmesztétával felvett szakmai bevezetőt vetítik le. A filmest programja díjmentesen (regisztrációs jeggyel) lesz megtekinthető. További információ és segítség a jegyváltáshoz hamarosan elérhető lesz az Uránia Nemzeti Filmszínház honlapján - mint az mma.hu hírül adja.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek