Rejtett freskók bukkantak elő az Uffizi Képtár renoválása közben

A járvány miatti lezárások idején a firenzei Uffizi Képtár munkatársai nem pihentek, hanem jelentős átalakításokba és renoválásokba kezdtek. Ennek keretében került elő néhány több száz éves freskó a vakolat alól, amelyekről korábban senki sem tudott.

II. Cosimo de' Medici, Firenze, Uffizi KéptárFreya's Florence Tours - Freya Middleton/facebook

Az egyik freskó a 17. századból származik és II. Cosimo de' Medicit ábrázolja fiatalon, életnagyságban. Ezen kívül a 18. századból származó, virágmotívumokat ábrázoló falképek is előkerültek a vakolat alól, tudtuk meg az AP Newstól.

Az újonnan előkerült freskókat már a jövő héten megnézhetik a múzeum első látogatói, amikor a járvány alatt harmadjára, és a múzeum igazgatója Eike Schmidt reményei szerint immár végleg kinyitják a kapukat. A bejáratot az átalakítások keretében áthelyezték a nyugati szárnyba, ahol a freskók is vannak. A kapu az Arno folyóra fog nézni, és a közeljövőben szobrokat is tesznek majd mellé. Az átalakítások keretében 14 további termet renováltak, amelyek szintén láthatóak lesznek május 4-től.

A múzeum látogatóinak száma tavaly a 2019-eshez képest mintegy negyedére esett vissza a tavaszi és őszi lezárások miatt. 2020-ban mindössze 1,2 millióan látogattak el ide az egy évvel korábbi 4,4 millióhoz képest. Mivel a nemzetközi turizmus újraindítása csak éppenhogy kezd fókuszba kerülni, Schmidt arra számít, hogy a galéria a közeljövőben kapacitásának csak a felével fog működni. "Ez azt is jelentheti, hogy elképzelhető, hogy aki kora reggel érkezik, akár két-három percet is eltölthet a Botticelli-szobában, mielőtt valaki más is megérkezne. Ez eddig soha nem történt meg." – mondta az igazgató.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek