2500 éves amulettet talált egy kisfiú kirándulás közben

A 11 éves Zvi Ben-David néhány hete a családjával kirándult az Izrael déli részén található Nahal Habesor túraútvonalon, amikor egy kendőt viselő, fedetlen keblű nőt ábrázoló figurát talált. Édesanyja, aki egyébként idegenvezető, hamar felismerte a felfedezés jelentőségét, és felvette a kapcsolatot a régészeti hatósággal (IAA).

The Northern Negev brings together an 11-year-old boy and a 2,500 years old figurine -- A few weeks ago, 11-year-old Zvi...

Közzétette: Israel Antiquities Authority – 2021. március 9., kedd

A hatóság közölte, hogy nagyon ritka leletről van szó, korábban csak egy hasonlót találtak az országban, szintén a Negev-sivatagban, ez most a Nemzeti Kincsek gyűjteményében található. Mint Oren Shmueli, a nyugati-Negev körzeti régésze és Debbie Ben Ami, a régészeti hatóság vaskor és a perzsa időszak kurátora közös nyilatkozatban közölte, a mindössze néhány centiméter magas figura öntőformában készült, valószínűleg az időszámításunk előtti hatodik – ötödik században, a vaskor végén vagy a perzsa időszakban.

Mint hozzátették, fedetlen keblű nőket ábrázoló kerámiafigurák több korszakból is ismertek, gyakran használtak ilyen amuletteket otthon és a mindennapi életben, hogy védelmet, jó szerencsét és jólétet biztosítsanak, miután fejlett orvoslás hiányában az amulettek nyújtottak reményt a termékenység elősegítésére és a gyerekek megvédelmezésére - adja hírül a timesofisrael.com.

 Címlapkép: Híd a HaBesor Parkban - Forrása: Dorontalmi/commons.wikimedia.org

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek