Ingyenes, streamelt összművészeti eseménysorozattal érkezik a tavasz Budapestre

Az első Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek április 2-ától 18-ig világsztárokkal, ősbemutatókkal, idén streamelt formában, online platformokon várja majd a közönséget. A Bartók Béla előtt tisztelgő fesztivál célja, hogy ebben a kihívásokkal teli évben a világ legizgalmasabb alkotóit időben és térben is közelebb hozza egymáshoz és a közönséghez, és összekapcsolja Magyarország és Európa nagyvárosait - írták a szervezők a sajtóközleményben.

A közvetítések adta lehetőségeknek köszönhetően a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek online felületein keresztül nem csak hazai bemutatókat láthatunk majd a világ bármely pontjáról, hanem egy-egy legendás hangversenyterembe is bepillanthatunk, mivel a közreműködő együttesek és sztárkarmesterek a saját városukból adnak koncertet. 

A kiváló dirigens, Vaszilij Petrenko és a Royal Philharmonic Orchestra a Royal Albert Hall színpadáról nyűgözi majd le a hallgatóságot. Sir John Eliot Gardiner és az English Baroque Soloists & Monteverdi Choir az oxfordi Sheldonian Theatre koncertterméből, míg René Jacobs és a Kammerorchester Basel Svájcból, a Don Bosco Basel központ Paul Sacher hangversenyterméből köszönti majd a Bartók Tavasz nézőit, míg Riccardo Chailly és a Filarmonica della Scala egyenesen Olaszországba repíti a közönséget egy este erejéig.

Kelemen Kvartett új felállássalForrás: Ora Hasenfratz / Bartók Tavasz

Élő közvetítés formájában hallgathatjuk meg az idén 95. születésnapját ünneplő komponistazseni, Kurtág György egyetlen operájának magyarországi bemutatóját. A Bartók Tavasz keretében pedig ismét színpadra áll az újraalakult Kelemen Kvartett: Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a két frissen csatlakozott taggal, a görög hegedűművésszel, Jonian Ilias Kadeshával és az angol csellistával, Vashti Mimosa Hunterrel kiegészülve Bartók valamennyi vonósnégyesét megszólaltatja.

Vashegyi György, az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus egy különleges Mozart-esttel örvendezteti meg a közönséget. Magyarország három legnagyobb, évtizedes múlttal rendelkező balettegyüttese, a Szegedi Kortárs Balett, a Győri Balett és a Pécsi Balett, valamint a Magyar Nemzeti Táncegyüttes is premierre készül a Művészeti Hetek keretében. Felejthetetlen online pillanatokat ígér az Eiffel Műhelyházból közvetített Keresztkantáták című bemutató is, melyben Horváth Csaba koreográfus, a Forte Társulat és a Magyar Állami Operaház művészei Bach három kantátáját dolgozzák fel. A rendezvény teljes programját a Bartoktavasz.hu weboldalon találják meg.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek