Kétezeréves pompeji gyorséttermi pultot nyitnak meg a turisták előtt

Az ókori római városban, az egykori Pompejiben épült, a mai gyorséttermekhez hasonló étkezde csaknem 2000 évvel ezelőtt pusztult el a településsel együtt egy vulkánkitörés következtében. Jövőre azonban, megnyílik a látogatók előtt, igaz, csak megtekintés céljából – írja cikkében a BBC.

Forrás: AFP/Luigi Spina / AFP PHOTO / POMPEI PRESS OFFICE

Az ilyen, thermopolium néven emlegetett helyen, az antik görög és római világban egykor meleg ételeket és italokat árusítottak. Ezt a fényes freskókkal és agyagedényekkel, tárolókkal felszerelt étkezdét még 2019-ben tárták fel a régészek, az elmúlt hétvégén, szombaton azonban már a sajtó munkatársainak mutatták be. 

Pompejit a Vezúv kitörése pusztította el 79-ben, de a vulkánkitörés olyan vastag hamuréteg alá temette a várost, hogy az épületek körvonalait és a város számos lakójának maradványait is különlegesen jó állapotban sikerült megőrizni. A katasztrófa így igen gazdag forrássá tette az ókori települést a régészek számára. 

Forrás: AFP/Luigi Spina/Forrás: AFP/Luigi Spina / AFP PHOTO / POMPEI PRESS OFFICE

A helyszínen talált festmények alapján a szakértők úgy vélik, hogy a falatozóban szinte mindent ábrázoltak, amit akkoriban kínáltak, beleértve a csirkét és a kacsát. Az agyagedényekben pedig sertéshús, hal, csiga és marhahús nyomait is felfedezték. Massimo Ossana, a pompeji régészeti park igazgatója a Reuters hírügynökségnek adott interjújában a felfedezést „rendkívülinek" nevezte. „Ez az első alkalom, hogy egy teljes thermopoliumot tárunk fel" – fogalmazott az igazgató.

A Nápolytól huszonhárom kilométerre, délkeletre fekvő pompeji emlékhely jelenleg a koronavírus-járvány miatt zárva tart, de úgy remélik, hogy a parkot a gyorséttermi pulttal együtt húsvétra már meg tudják nyitni a turisták előtt. 

Forrás: AFP/Luigi Spina / Forrás: AFP/Luigi Spina / AFP PHOTO / POMPEI PRESS OFFICE

Az antik városnak körülbelül még egyharmadát nem tárták fel, így a helyszínről további izgalmas leletek megtalálására lehet számítani. A múlt hónapban például a régészek két férfi kivételesen jó állapotban megőrződött maradványait fedezték fel. Az egyikük valószínűleg magas státuszú, 30 és 40 év közötti férfi volt, akin még mindig felismerhetők az általa viselt gyapjúköpeny maradványai. A másikuk valószínűleg 18 és 23 év között lehetett, tunikát viselt, és gerincén sérülések nyomai találhatók, ami azt jelzi, hogy rabszolga lehetett, aki nehéz munkát végzett. Erről bővebben itt írtunk.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek