Színes papírsárkányokkal díszítik az eget az indiaiak

A Makar Sankranti (délen Pongal-fesztiválnak hívják) a Napisten ünnepe, amit India-szerte megtartanak. Ez az év első fesztiválja a hinduizmusban, amely mindig január 14-ére esik, amikor a nap a Bak (Makara) állatövi jegyébe lép. Ezt kedvező napnak tekintik, és úgy tartják, hogy ezen a napon ezerszeresen hatnak a tettek eredményei, így a jó tetteikért ezerszeres áldásban lehet részük. Az emberek a szent folyókban és tavakban fürdenek, színes papírsárkányokat eregetnek, és étellel, itallal kínálgatják egymást a jólét, az egészség és a boldogság jókívánságaival együtt.

Hindu szent emberek teáznak a Makar Sankranti ünnepénForrás: AFP/Dibyangshu Sarkar

Az ünnep része a rangoli művészet is. A díszítés lényege, hogy színes porból, vagy apró rizsszemekből gyönyörű ábrákat alkotnak. A művészet, a színek tobzódása, a finom ételek révén ez a felajánlás, a köszönet és a hála ünnepe.

A rangoli művészet kedvelői is közszemlére teszik ideiglenes alkotásaikatForrás: AFP/Noah Seelam

A sárkányreptetés a fesztivál egyik fő momentuma, amit 1989-ben indítottak el, és amely mára nemzetközi hírűvé vált. Az emberek már hónapokkal a Makar Sankranti előtt sárkányokat készítenek, és Ahmedabadban a Nemzetközi Papírsárkány-fesztiválon mutatják be azokat. Egyes hiedelmek szerint a sárkányreptetés hagyományát azért kezdték el, hogy az emberek kimenjenek a napra, ami megszabadítja őket a tél okozta betegségektől.

Papírsárkány-árus Amritsarban éppen a portékáját kínáljaForrás: AFP/Narinder Nanu

A napsugarak, különösen a kora reggeli órákban vagy a késő délutáni órákban jó D-vitamin forrást jelenthetnek. Úgy gondolják továbbá, hogy az emberek a színes sárkányokkal díszített égbolttal mondanak köszönetet az isteneknek – írja a hindustantimes.com.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek