2021-re megváltozott az ausztrálok nemzeti himnusza

  Január 1-ével megváltozik az ausztrálok nemzeti himnusza: a „young and free", vagyis "fiatal és szabad" részből kikerül a fiatal szó, a dal így jobban tükrözi azt, hogy az ország hosszú őslakos történelemmel rendelkezik, ugyanis már több ezer éve laktak itt emberek, mire a 18. században megérkezdtek az angol telepesek.

  Szilveszter Sydney-benForrás: AFP/AAP Image/Mick Tsikas

  Az új sor így szól: „for we are one and free" - „egyek vagyuk és szabadok." Mint Scott Morrison miniszterelnök elmondta, reméli, hogy a változtatás "az egység szellemét" teremti meg.

  A változtatást Új-Dél-Wales állam vezetője, Gladys Berejiklian miniszterelnök javasolta, mondván, hogy a korábbi megfogalmazás figyelmen kívül hagyta Ausztrália őslakos kultúráját.

  Mint Scott Morrison az új változat kapcsán elmondta: "ez a verzió arról a távolságról is mesél, amit nemzetként megtettünk. Elismeri, hogy nemzeti történetünk több mint 300 törzstől és nyelvi csoporttól eredeztethető, és, hogy mi vagyunk a legsikeresebb multikulturális nemzet a földön" - derül ki a bbc.com cikkéből.

   

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Ezek is érdekelhetnek