2300 éves Hermész-fejszoborra bukkantak az athéni belvárosban

Időszámításunk előtti negyedik század végéről vagy a harmadik század elejéből származhat az a jó állapotban fennmaradt Hermész-fejszobor, amelyre Athén belvárosában bukkantak a föld alatt a csatornázási munkák közben – írja az ABC News a görög kulturális minisztérium vasárnapi közleménye alapján.

Forrás: AFP

A márvány szoborfej a görög mitológiából az utazók és kereskedők isteneként ismert Hermészt ábrázolja, ám ezúttal nem a többi, róla készült szoborhoz hasonló fiatal kori képében, hanem érett korúként megfaragva. A fejszobrot pénteken 1,3 méter mélyen találták meg a munkások, és a minisztériumi közlemény szerint 2300 évesnél is régebbi lehet. Annál is inkább, mert a szakértők szerint a szobor stílusa nagyon hasonlít az egykor Athénban alkotó Alkamenész görög szobrászra, aki viszont az időszámításunk előtti 440 és 400 között készítette műveit.

Mivel a szoborfejre egy vízelvezető csatorna falába beépítve bukkantak a munkások, azt feltételezik, hogy valószínűleg egy olyan négyszögletű kőoszlopon állhatott egykor, amelyen jellemzően csak a fejet vagy a felső testet faragták ki, és amely az ókori Athénban az utazókat igazította útba utcatáblák hiányában.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek