Felújították Erdély egyik legnagyobb Árpád-kori műemlékét

  A Szatmár megyei Ákoson (Acas) felújítás után felszentelték Erdély egyik legnagyobb Árpád-kori román stílusú bazilikáját. A templom a középkori Ákos nemzetség családi monostoraként épült a 12. században, és máig megőrizte eredeti alakját - derül ki az MTI híréből.

  Forrás: SGECK/commons.wikimedia.org

  A templomot 1342-ban említik először írásban, később a monostor kikerült a fokozatosan elszegényedő Ákos család birtokából. Egy 1421-es irat szerint a monostor kegyura a Csáki család két tagja volt. A monostor később megszűnt, a 15. század második felétől kezdve már nem szerepel az írott forrásokban, a templom feltehetőleg plébániatemplomként működött tovább - írja a wikipedia szócikke.

  Az idők során az épület több felújításon is átesett, először 1642-ben, de a még abban az évben leégett. 1732-ben helyreállították, ekkor a tornyokra barokk stílusú sisakok kerültek, 1747-ben azonban villám csapott a déli toronyba. A tornyot felújították, 1834-ben azonban földrengés rongálta meg a templomot, melyen kisebb javításokat végeztek 1853-ban és 1867-ben.

  Forrás: h_laca/commons.wikimedia.org

  1869-től Schulek Frigyes vezetésével restaurálták, az ekkor végzett régészeti feltárások során Möller István egy kis kápolna nyomait fedezte fel, melyet valószínűleg még a középkorban elbontottak.

  1953-ban a templomot műemlékké nyilvánították, majd 1980-ban felújították. Az épületet 2015-ben vették fel a 2015-től létező Erdélyi Értéktárba, felújítására az Európai Uniótól nyert támogatást a református egyház és Szatmár megye önkormányzata 2017-ben. 

   

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!