Rendhagyó darab az Örkényben: otthonápoló anyák és egészségügyisek a főszereplők

Október 9. és 25. között rendezik meg a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek 17 napja alatt ismét a kortárs művészetek lesznek a főszereplők: a kortárs zenétől, a jazz- és könnyűzenei koncerteken keresztül, tánc-, újcirkusz- és színházi bemutatókon át a képzőművészetekig. Bár a teljes programot szeptember második hetében hozzák nyilvánosságra, már most is van miből csemegézni.

Recirquel Cirkusz az Éjszakában című előadásForrás: MÜPA

A fesztivál honlapja szerint pl. rendhagyó premierrel készül az Örkény István Színház Kiváló dolgozók címmel. A színház történetében először a darab főszereplői nem színészek, hanem olyan elhivatott szakemberek lesznek, akiknek a munkája nélkül leállna az ország. Szociális munkások, gyermek- és idősgondozók, egészségügyi szakemberek, otthonápoló édesanyák. A darab az ő történeteikre és a színészek alkotó közreműködésére épülő dokumentarista előadás, amely evidenciának vélt társadalmi működésekre kérdez rá: lokális és globális problémákra, a színház szerepére, a segítségnyújtás értékére és kollektív emberképünkre.

De új produkcióval jelentkezik a világhírű magyar újcirkusz-társulat, a Recirquel is. A Vági Bence rendezte Solus Amor a társulattal való többéves közös munka során megteremtett „cirque danse" nyelvén megszólaló monumentális légi táncelőadás, amelyben az új cirkusz, valamint a klasszikus és modern tánc egyesül. Az egyetlen és ősi, időn és téren átívelő, mindannyiunkat összekötő energiát megidéző produkció korunk természet és csoda iránti vágyódásából meríti erejét. 

A DownTown CAFe kísérletező és improvizatív zenei előadók klubsorozatának keretében az Akvárium Klubban lép fel a Gosheven néven ismert experimentális-ambient DJ, Szabó Bálint.

A Budapest Ritmo pedig idén rendhagyó helyszíneken várja a világzene rajongóit. Október 9-én a Hunyadi téren a mediterrán régió ezerszínű zenéje (Meszecsinka) és a szerb zene által inspirált dalok (Branka Trio) szólnak majd, míg a város másik pontján tradicionális oláh cigányzene (Lakatos Mónika és Rostás Mihály Mazsi), illetve gyimesi, moldvai csángó és balkáni fúvószene várja az érdeklődőket. A Rákóczi teret borsodi roma muzsika (Várkonyi Csibészek) és Sena Dagadu pörgeti fel.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek