Először Magyarországon a II. világháború két ikonikus repülője

  A szolnoki RepTárban július 30-tól szeptember 13-ig tekinthető meg a második világháború két legendás vadászrepülője, a német Messerschmitt és a brit Spitfire egy-egy darabja.

  A szolnoki múzeum bejelentése szerint a Lengyel Repülési Múzeummal együttműködve sikerült hazánkba szállítani a Supermarine Spitfire LF Mk.XVIE vadászrepülőgépet, amelyet a lengyel nagykövetség fővédnöksége alatt állítanak ki a RepTárban. A szolnoki kiállítás másik remeke a Messerschmitt BF 109, a két világháborús relikviát hazánkban először láthatják a történelem és a repülőgépkülönlegességek szerelmesei.

  Egy brit Spitfire néz farkasszemet egy német Messerschmittel SzolnokonForrás: Shutterstock / Bananonymous

  Kovács Ákos, a szolnoki RepTár ügyvezető igazgatója a csütörtöki bejelentésen elmondta, hogy a Supermarine Spitfire LF Mk.XVIE érkezése azért is különleges, mert az egykori ellenfele mellé érkezik, a Messerschmitt Bf 109 típusú német vadászgép oldalára. Szolnok után a brit gép végső helyére kerül a krakkói Lengyel Repülési Múzeumban.

  Kovács azt is elárulta, hogy a RepTárban kiállított Spitfire-t 1944-ben gyártották. Túlélte a háborút, majd 1956-ban a londoni Royal Air Force Múzeum tulajdona lett. 1967-ben a repülőgép szerepelt az Angliai csata című filmben. Végül 1977-ben átadták a Lengyel Repülési Múzeumnak, azóta nem volt a gép Lengyelországon kívül – áll az MTI beszámolójában.

  A szolnoki repülőgép múzeum látogatói szeptember 13-ig tekinthetik meg a világháború ikonikus résztvevőit.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!