Karanténkoncertek és virtuális kiállítások egy csokorban, Hévíztől Barcsig

  Hévízen az otthon maradás fontosságáról, az összetartásról, a közösség együttműködő erejéről szóló dal született a helyi Musica Antiqua Együttes és az általános iskola művészeti tagozatának vezetője jóvoltából. Varga Endre Maradj otthon! című dalát Bódis Bettina fiatal zalaegerszegi énekesnőnek írta, a művet a Facebookon és a Hévízi Televízió műsorában lehet megtekinteni.

  Most hazavihetjük a könyvtárakat - IllusztrációForrás: Pixabay.com / StartupStockPhotos

  A debreceni Méliusz Juhász Péter könyvtár virtuális kiállításokat kínál olvasóinak a veszélyhelyzet időszakában. A kiállítások anyagát a helytörténeti gyűjtemény dokumentumtárából és a lakosok által felajánlott fotókból válogatták. Céljuk, hogy közösségi gyűjtéssel egyre több lakost aktivizáljanak és vonjanak be saját városrészének közösségi életébe. A érdeklődők a Nagyerdőt, az Újkertet, valamint a Lencztelepet és a Kerekestelepet bemutató helytörténeti kiállításokat is körbejárhatják online, de ezek mellett Debrecen vendéglátása, a helyi úttörővasút és a virágkarneválok történetébe is bepillanthatnak.

  A nyíregyházi Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár szintén ingyenesen hozzáférhetővé tette teljes digitális archívumát. A digitális helyismereti gyűjteményében megtalálható a Nyírvidék hetilap, a Kelet-Magyarország és elődlapjainak számai, a Nyíregyházi Televízió anyagai 2003-ig, a megszűnt Nyíregyházi Rádió teljes hangállománya, a Szabolcsi Szemle folyóirat számai és a Hangsúly hangos irodalmi folyóirat valamennyi adása és mintegy hétszáz nyíregyházi képeslap.

  Forrás: Dariusz Sankowski / Pixabay

  A könyvtár tájékoztatása szerint online térben folytatják a Helytörténeti esték című előadássorozatot, a közösségi oldalukon pedig naponta könyvajánlókkal, könyvritkaságokkal és játékkal várják a látogatókat.

  Hódmezővásárhelyen az online katalógusok helyett, a házhoz szállítás mellett döntöttek. Az első köteteket április 8-án viszik házhoz. A városi könyvtár munkatársai a regisztrált olvasóknak a telefonon, e-mailen vagy az online katalógusból megrendelt könyveket szállítják ki. Annak érdekében, hogy mindenki hozzáférjen az új kiadványokhoz, az idén a gyűjteménybe került könyvekből háztartásonként kettőt választhatnak az olvasók.

  Bár a fesztivál elmarad, online még találkozhatunk hangulatkeltő tartalmakkalForrás: Ripp-Rónai Fesztivál / FB

  Kaposváron elmarad idén a somogyi megyeszékhely legnagyobb kulturális eseménye, a május végére tervezett Rippl-Rónai Fesztivál. Az esemény Facebook oldala szerint bár a közösségi élmény az online térben nehezen pótolható, a szervezők a következő napokban, hetekben a programok hangulatát tükröző tartalmakat - archív anyagokat, zenekari produkciókat - osztanak majd meg a nagyközönséggel.

  Barcson "ablakkönyvtárat" működtet a városi könyvtár. A Maradj otthon - olvass otthon! elnevezésű kezdeményezésnek köszönhetően a zárva tartó intézmény dolgozói által leselejtezett és egy csapadéktól védett párkányra kitett kötetek éjjel-nappal szabadon elvihetők.

  Szécsényben és Balassagyarmaton pedig mobil könyvtárat működtet az önkormányzat. Szécsényben telefonon, e-mailen vagy interneten keresztül lehet berendelni a könyveket, amiket minden csütörtökön 10 és 14 óra között szállítanak ki. Az első kiszállítási nap április 9., csütörtök. Balassagyarmaton múlt kedden indították el a mozgókönyvtári szolgáltatást. 

  A budapesti Nemzeti Színház szintén online pályára lépett. SZÍN-HÁZ-HOZ címmel magazinműsort indított, mely minden hétköznap 16 órától látható a teátrum Facebook oldalán. A Nemzeti Színház színművészei a Facebookon keresztül jelentkeznek be, és 10-15 perces videókban beszélnek többek között arról, hogy ki hogyan éli meg az önkéntes karantén időszakát, de mindenki készül egy kis produkcióval is. Így a nézők egyszerre kapnak művészi és könnyedebb, színes tartalmakat is.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!