Filmes időutazásra felkészülni: retró-maratont is tervezhetünk húsvétra

A Netflixnek, az Amazon Prime-nak és az HBO Go-nak hála elárasztanak minket a jobbnál jobb filmek és sorozatok. Szinte miden napra esik egy új premier. Őrületes látványvilág és helyszínek, ma már akár a kanapénkon ülve is elutazhatunk Új-Zélandra vagy Afrika legeldugottabb városaiba. De mi lenne, ha az idei húsvéti hétvégén inkább az időben utaznánk, méghozzá visszafelé. Mert bizony az 1970-es, '80-as és '90-es években is készültek izgalmas és bájos filmek. Hoztunk is közülük most párat. 

Előző filmes listáinkhoz hasonlóan ezt is úgy válogattuk össze, hogy legyen közte mindenféle: gyerekkel együtt nézős, fekete-fehér, hatgombos tévét idézős fantasy film, és családi 16:30-as matiné- hangulat is. Minden tévéfilm ebbe a listába sem fért bele, így olvasóinknak is adunk lehetőséget, hogy a cikk alatti hozzászólásokban tovább bővítsék a listát.

Forrás: Shutterstock.com

A szemfüles olvasók észre veszik majd, hogy több film is abból az időből való, amikor az M1 műsorán elkezdték vetíteni a Családi mozidélután a Disney-vel (The Disney Afternoon) tévéprogramot. A szombat délutánonként vetített két klasszikus rajzfilm közé beékelt családi filmeket 1992. január 11-től 1996. január 13-ig sugározták.

Ez később átalakult a Walt Disney bemutatja programra, két mesével és egy sorozattal. A listánkra a korábbi verzió filmjei közül A kicsi kocsi kalandjai, az Ágygömb és seprűnyél, a Komputer teniszcipőben, a Mary Poppins, a Peti sárkánya és a Tron, avagy a számítógép lázadása került fel.

Mary Poppins (1964)

A filmet talán senkinek nem kell bemutatni. A vegyes technikájú történet vászonra vitele azonban nem volt könnyű. Az eredeti mű ausztrál írónője ugyanis hallani sem akart a filmváltozatról. Walt Disney-nek hosszú éveken keresztül kellett őt győzködnie, hogy ne nyugtalankodjon, hiszen a könyv minden lényeges momentuma, minden fontos mondanivalója megmarad majd. Pamela Lyndon Travers nagy nehezen áldását adta rá, és bár a forgatás alatt sem hagyta nyugodni a stábot, végül egy-két jól sikerült jelenet láttán kicsit enyhült a szigora. A film pedig hatalmas siker lett, ami a főszereplőnő Julie Andrews-nak is nagyban köszönhető volt. 

Forrás: @Walt Disney Productions

Disney a legkiválóbb színészekkel, zeneszerzőkkel és díszlettervezőkkel dolgozott együtt az alkotáson. Érdekesség, hogy az angol származású Julie Andrews éppen babát várt, mikor a Disney szerződést ajánlott neki, és annyira ragaszkodott a választott énekes-színésznőhöz, hogy inkább megvárta a baba születését, és csak utána kezdték el a forgatást.

Kicsi kocsi kalandjai (1968)

Érdekesség, hogy a varázslatos nevelőnő meséjét és a Kicsi kocsi kalandjait is ugyanaz a szerzőpáros, Bill Walsh és Don DaGradi alkotta. A történet szerint Jim Douglas, a jobb napokat látott autóversenyző belép Peter Thorndyke import autókat árusító üzletébe. Herbie, a kis Volkswagen azonnal "beleszeret", és a gazdáját látja benne. No nem mintha Jim meg akarná venni.

Forrás: @Walt Disney Productions

Az önfejű bogárhátú teljesen egyedül dönti el, hogy Jim lesz az új tulajdonosa. Így aztán, amikor a férfi távozik, a kis autó hazáig követi. Másnap Jim arra ébred, hogy egy "lopott" kocsi áll a háza előtt, amit, hogy jóvátegye a "rablást", rövid úton megvetetnek vele. És a kis autó innentől kezdve, ha jó kedvében van, úgy száguld, mintha több ezer lóerő hajtaná. Herbie, a bogárhátú első történetét még öt másik kaland követte, a legutolsó 2005-ben jelent meg.

Komputer teniszcipőben (1969)

Elég sok klisét felhalmoztak ebben a filmben, sőt, ha alaposabban megnézzük, akkor ez lehet az alapja minden olyan témának, amikor áramütés miatt a főszereplő könnyen szerzett tudáshoz jut. De talán pont ezért érdemes megnézni Dexter Riley, a Medfieldi Egyetemen hallgatójának történetét, akit a veszettül fiatal Kurt Russel játszik. Meg azért is, hogy jókat nevethessünk az 1969-es internetes tudás határtalanságán.

Forrás: @Walt Disney Productions

A bonyodalmak nem kerülhetők el, így kutatók, kormányügynökök, hírnévre vágyó iskolatársak is felbukkannak a színen, hogy lerántsák a leplet Dexter tudásának titkairól.

Ágygomb és seprűnyél (1971)

A mozifilm a Walt Disney Productions gyártásában készült, és a Buena Vista Distribution forgalmazásában jelent meg. Ez is egy vegyes technikájú film, épp úgy, mint a Mary Poppins, vagyis élő- és rajzfilm szereplős egyszerre. A rajzolt karakterek egy része pedig szintén a varázslatos nevelőnő történetének csodálatos mesevilágát idézik. 

Forrás: @Walt Disney Productions

Az állati karakterek elsősorban a későbbi Dzsungel könyve Disney-rajzfilből, vagy a Balu Kapitány kalandjaiból lehetnek ismerősek, a női főszerepet a levelező boszorkányképzőre járó Eglantine-t pedig a Gyilkos sorok című sorozatból ismerhetik fel. A zseniális Angela Lansbury varázsigéi repítik az egész családot a csodák birodalmába és a víz alá is.

Peti sárkánya (1977)

Ebből a bájos gyermekfilmből, ami szintén vegyes stílusú, körülbelül két éve készült egy CGI sárkányos változat, de arról jobb nem is beszélni. Az eredeti játékfilmet Seton Miller regénye alapján készítették, és olyan színészek szerepelnek benne, mint Mickey Rooney és Shelley Winters.

Forrás: @Walt Disney Productions

A betétdalok magyar változatát pedig olyan magyar színészek éneklik, mint Molnár Piroska, Hankó Attila, Sörös Sándor, Szersén Gyula, Balázs Péter, Pápai Erika, valamint Szerednyey Béla és Reviczky Gábor. Már csak ezért a szinkronparádéért is megéri megnézni a filmet. De Elliott, a rajzolt sárkány és az árva kisfiú, Pete között is van egy olyan kapcsolat, amit azóta sem sikerült más hasonló technikájú filmnek visszaadnia.

Tron, avagy a számítógép lázadása (1982)

Ez az egyik kedvencünk, az olyan számítógépes filmek mellett, mint a 1983-as Háborús játékok (WarGames) vagy az 1995-ös Adatrablók (Hackers). A Tron egy kultfilm, egyszerű történet, de felfoghatatlan ötlet, hogy egy élő ember tudata bejuthat a számítógépbe, ahol egy egész világ épül fel, és ahol a használók számítanak a legfőbb hatalomnak

Ezt azóta már sokféle módon bemutatták, rajzfilm változatban is, például a Rontó Ralph (Wreck-It Ralph) történetén keresztül, amiben egyébként meg is emlékeznek a Tron-ban látható motoros játékokról. Sőt, egy kicsit a Matrix is merít az ötletből, ami a számítógép világába szippantást illeti. A Tron azonban egy olyan világot épít fel, amit előtte még senki sem látott, senki nem gondolt ki. 

Az utolsó csillagharcos (1984)

"Köszöntelek, csillagharcos! A Csillagközi Szövetség újonc vadászpilótája vagy, és véded a határokat. Készülj a bevetésre!" Ha a cikk írója sci-fi és fantasy őrültként nem hallotta vagy százszor ezt a bevezetőt, akkor egyszer sem.

Forrás: @Universal Pictures

Az utolsó csillagharcos nem kasszasiker film, nem készült belőle folytatás, és a szereplői sem lettek egy csapásra szupersztárok, de 14 éves fejjel mégis az egyik legszerethetőbb, megmosolyogtató trükkökkel telepakolt, bájosan egyszerű űrbéli hajsza volt, amire vágytunk. És a tét: a győzelem vagy halál volt. Hát kell ennél retróbb érzés?

Vissza a jövőbe (1985)

A Vissza a jövőbe trilógiának legalább akkora rajongótábora van, mint a Star Wars sagank. Kihagyhatatlan egy retró filmlistából. A fantasztikus filmeket kedvelő tini gyerekekkel pont meg is nézhető mind a három rész az ünnep ideje alatt. És nem utolsó sorban az eredeti magyar szinkronja is örületesen jó, Rudolf Péterrel a főszerepben.

Minden estére jut tehát egy film a trilógiából, utána pedig órákat lehet beszélgetni arról, hogy ha Marty McFly visszament az időben, akkor már korábban is ott volt, ahol éppen most van? Egyáltalán, mikor indult el az egész körforgás? Őrjítően jó móka agyalni a film paradoxonjain, és 35 év távlatából is jóízűen lehet nevetni a poénjain. Az örök kedvenc zenei listájáról nem is beszélve. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek