Építkezések miatt áthelyeztek egy török mecsetet, méghozzá egészében

Egészében telepítettek át egy 600 éves mecsetet a Törökország délkeleti részén lévő 12 ezer éves városban. A mecset áthelyezésére azért volt szükség, hogy megvédjék egy a Tigris folyón épülő óriásgát megnyitása miatt megemelkedő vízszint okozta károktól.

A heves vitákat kavart Ilusu-gát építését 2006-ban kezdték meg a világ egyik legrégebb óta lakott településén, Hasankeyfben. Az építmény a kurdok lakta délkelet-törökországi térség áramellátását biztosítja majd - írja az MTI, az Anadolu török hírügynökségre hivatkozva. A gátépítés megnyitásának következtében a műemlékekben gazdag város víz alá kerül, barlanglakásaival, templomaival, történelmi sírjaival. Ez várhatóan jövő februárban történik meg.

Az 1700 tonna súlyú mecsetet egy 256 kerekű platón vontatták át a tartomány egy kulturális parkjába, amely 4,7 kilométerre van az eredeti helyétől. Amint a mecset a végleges helyére került, az Ilusu-gát kivitelezésében részt vevő állami hidraulikai cég megkezdi a hozzátartozó minaret áthelyezését is.

A gátépítés megnyitásának következtében a 12 ezer éves, műemlékekben gazdag város víz alá fog kerülni, barlanglakásaival, templomaival, történelmi sírjaivalForrás: Poyraz 72/wikipedia

Az Ajjúbida-dinasztia idején épült mecset nem az első kulturális emlék, amit a gátépítés miatt elmozdítottak az eredeti helyéről. Eddig egy 13. századi török fürdőt és öt más építményt telepítettek át egy darabban Hasankeyfből, köztük Zeynel Bey 15. századi, 1100 tonnás, kőből készült türbéjét. 

A gátépítés bírálói szerint a gát veszélyezteti a térség régészeti emlékeit és még fel nem tárt lelőhelyeit, megváltoztatja az ökoszisztémát, valamint az építkezés miatt számos embernek kell elhagynia az otthonát.2009-ben a német, az osztrák és a svájci kormány visszavonta a projektre tervezett hitelt, mivel a létesítmény szerintük veszélyezteti a környezetet és kulturális emlékeket.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek