Vers-esten hallhatók a Facebook egyik legfelkapottabb költőjének művei

December 20-án este 8 órától a Müpa Vers-est keretében Fodor Ákos költészete elevenedik meg. Fodor Ákos (1945-2015) esetében minden bizonnyal nem az a legérdekesebb, hogy miközben húszegynéhány könyve többnyire csekély visszhangot keltett, páratlanul népszerű a Facebookot használók körében - ezrével lelhetők föl a tőle származó idézetek -; az teszi hallatlanul izgalmassá ezt, hogy ő maga soha, semmilyen formában nem volt jelen ezen a közösségi fórumon - olvasható az rendezvény Facebook-eseményében.

A kép illusztrációForrás: Christine Sponchia/pixabay.com

Hogy mi a titka az életében elkezdődött, és máig töretlen népszerűségének, a meg-megújuló idézés-hullámoknak? Talán az, hogy többnyire rövid terjedelmű (legtöbbször haiku formájú) verseiben rengeteg bölcsesség, szeretet, humor, irónia, filozófia és élettapasztalat összegződik, s ez a könnyű befogadhatóság illúziójával ajándékozza meg az olvasót.

De ha elidőz az egyszerűnek látszó „rövid szövegek" fölött, ha átengedi magát az át- és beleélésnek, a gondolati-érzelmi azonosulásnak, rá kell jönnie, mennyire fontos és összetett jelentések rétegződnek bennük egymásra.

Néhány személytelennek tűnő szóban is nagyon sok a személyesség; az egyszerűnek látszó felületek alatt hihetetlen mélységek képesek megnyílni. Mivel Fodor Ákos kivonta magát az irodalmi életből, sem azt a bizalmat, sem azt az elismerést nem kapta meg, amely megillette volna. Nem elismerésért írt, hanem mert írnia kellett. Aki napokig gondolkodik tizenhét szótagon - ami csak a legjelentősebbek merészsége -, az valamit nagyon komolyan vesz. Magát a költészetet. A rendezvényre a jegyek 1500 forintos áron kaphatók, bővebb információkat a Müpa honlapján találhat.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek