Egy óriásgát miatt árasztanak el egy ősi települést Délkelet-Törökországban

  Egy óriásgát miatt árasztanak el egy ősi települést Délkelet-Törökországban.

   

  Az Ilisu nevű óriásgát elkészültével víz árasztja majd el a Tigris folyó partján fekvő, tizenkétezer éves Hasankeyf települést – írja az MTI.

  Hasankeyf legmagasabb pontjáról, a várról nézve, amely várhatóan megmenekülFotó: Omer Unlu / Flickr.com

  A délkelet-törökországi Batman tartományban található, főként kurdok lakta falu hamarosan a történelem ködébe vész. Zeynel Bey 15. századi, kőből készült türbéjét, amely ezeregyszáz tonnát nyom, kedden egy darabban szállították volna el az újkőkori Hasankeyfből a helyette épülő új településre, de a tervet meghiúsította a heves esőzés. A műemlék átköltöztetése mintegy nyolc órát fog igénybe venni, és várhatóan két-három hét múlva kerül rá sor.

  Az Ilisu-gát Törökország legnagyobb, legalább egymilliárd dollár értékű vízierőmű-projektje. Az építési munkálatok 2006-ban kezdődtek, de 2009-ben a német, az osztrák és a svájci kormány visszavonta a projektre tervezett hitelt, mivel a létesítmény szerintük kulturális és környezeti veszélyeket hordoz magában, számolt be a lépésről akkor a Hürriyet török napilap.

  A török kormány kitart az ügy mellett, mondván a gát hozzájárul az ország növekvő energiaszükségletének fedezéséhez. Az Ilisu közel négy gigawattóra elektromosságot termelne évente. A hatalom szerint a gát elősegítené a beruházásokat a kurdok lakta régióban.

  A projekt következtében Hasankeyf – és a környező falvak többsége – víz alá kerülne. Itt fontos történelmi emlékek, ezen belül két sír, a Szulejmán szultán dzsámi, egykori barlanglakások és még feltárásra váró régészeti lelőhelyek is találhatók. Néhányat közülük, így Zeynel Bey türbéjét is, áthelyezésre vagy felújításra elkülönítettek.

  A Tigris folyó Hasankeyf közelébenFotó: Selene Verri / Flickr.com

  Csak a folyó felett magasabban fekvő sziklás fellegvár menekülne meg a víztől. Faruk Bülent Baygüven, Hasankeyf körzet elöljárója, márciusban úgy fogalmazott, hogy a régió fő vonzereje az elárasztást követően a nyolcvan százalékban már kész új Hasankeyf lesz.

  Újabb cikkünk ebben a témában:

  Váratlanul világoskékre változott a Boszporusz vize
  A NASA oldotta meg a rejtélyt.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!