Kémek és hírszerzők titkaiba pillanthat be ezen a kiállításon

  A kiállítást az 1989-es bársonyos forradalom kezdetének 30. évfordulójára időzítették, és azt mutatja be, hogy 1939 és 1989 között a hírszerzők és kémek milyen analóg „high-tech eszközöket" használtak az ellenség, illetve az egyszerű állampolgárok megfigyelésére a totalitariánus Csehszlovákiában - adja hírül az Euronews.

  Részlet a kiállításbólForrás: Slama Patrik Ntm/Národní technické muzeum/Facebook

  Mint Jan Hostak, a kiállítás kurátora elmondta, a kommunista titkosrendőrség és a náci rezsim által használt eszközökre fókuszáltak, emellett azokat a technológiai megoldásokat akarták bemutatni, melyeket a kémek vagy a szabadságukért harcoló emberek alkalmaztak.

  A kiállított tárgyak között látható például Josef Skop búvárruhája, melyet a katolikus pap akkor viselt, amikor 1957-ben megpróbált átjutni Kelet-Németországba. A próbálkozás nem járt sikerrel, a pap meghalt, Vojtech Vala pedig 13 éves börtönbüntetést kapott azután, hogy elfogták, amikor giroplánjával nyugatra szökést kísérelt meg. A Technológia a diktatúrában című kiállítás jövő év júniusának végéig tekinthető meg a cseh fővárosban.

   

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!