Kémek és hírszerzők titkaiba pillanthat be ezen a kiállításon

A kiállítást az 1989-es bársonyos forradalom kezdetének 30. évfordulójára időzítették, és azt mutatja be, hogy 1939 és 1989 között a hírszerzők és kémek milyen analóg „high-tech eszközöket" használtak az ellenség, illetve az egyszerű állampolgárok megfigyelésére a totalitariánus Csehszlovákiában - adja hírül az Euronews.

Részlet a kiállításbólForrás: Slama Patrik Ntm/Národní technické muzeum/Facebook

Mint Jan Hostak, a kiállítás kurátora elmondta, a kommunista titkosrendőrség és a náci rezsim által használt eszközökre fókuszáltak, emellett azokat a technológiai megoldásokat akarták bemutatni, melyeket a kémek vagy a szabadságukért harcoló emberek alkalmaztak.

A kiállított tárgyak között látható például Josef Skop búvárruhája, melyet a katolikus pap akkor viselt, amikor 1957-ben megpróbált átjutni Kelet-Németországba. A próbálkozás nem járt sikerrel, a pap meghalt, Vojtech Vala pedig 13 éves börtönbüntetést kapott azután, hogy elfogták, amikor giroplánjával nyugatra szökést kísérelt meg. A Technológia a diktatúrában című kiállítás jövő év júniusának végéig tekinthető meg a cseh fővárosban.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek