Színészek tüntetnek a tiranai Nemzeti Színház lebontása ellen

Az albán parlament az aktivisták és színészek tiltakozása ellenére megszavazta az 1939-ben épült tiranai Nemzeti Színház lebontását, hogy magántőke bevonásával kulturális központot és felhőkarcolókat építsenek a helyére.

Az 1939-ben épült tiranai Nemzeti SzínházAlbinfo/Wikipedia

A tüntetők már a múlt hónapban beköltöztek a színházba, hogy a kormány terve ellen tiltakozzanak, de a hatóságok megkezdték a belső terek eltávolítását, ami kisebb dulakodást eredményezett, írja a Euronews angol nyelvű honlapja. Hétfőre a tüntetők már generátorral termeltek áramot, miután a kormány lekapcsoltatta a villanyt.

„Nem volt nyilvános konzultáció, senki nem akar tudni arról, amit a művészek és a polgárok éreznek. Ez a küzdelem arról szól, hogy megvédjük a demokráciát ebben az országban és nemet mondjunk az üzletemberek és korrupt politikusok szövetségére", mondta Kastriot Çipi színházi rendező az Euronewsnak.

Önkéntes színészek hetente három előadást tartanak az épületben, hogy pénzt gyűjtsenek a kampányhoz.

"Az erőszakra művészetünkkel válaszolunk. Ez a legfontosabb üzenet, amelyet a színház küldhet a politikának"– mondta egy egyetemi tanár.

A kormány indoklása szerint a lepusztult épület veszélyes a látogatók egészségére és biztonságára, és az albán művészeti közösségek többsége támogatja, hogy új színházat építsenek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek