Ismerje meg a legnagyobb délszláv zsenit Budapesten!

Közel állt anno Budapest a híres szerb(horvát) tudós, Nikola Tesla szívéhez, aki épp a Városligetben sétálgatott, amikor heuréka-pillanata volt: rájött a forgó mágneses tér elvére. Nem is kellhet jobb apropó rá, hogy a horvátok által összerakott emlékkiállítás Budapestet is megjárja.

 

A Magyar Elektrotechnikai Múzeum melletti Tesla Budapestben (hol máshol) május 31-én nyit a „Nikola Tesla – Mind from the Future" című multimédiás tárlat.  

Nemzetközi művészbrigád gondolta újra Tesla munkásságát, és így mutatják be a tudós legfontosabb találmányait. Egy filmes installációban például olyan kortárs alkotók nyilatkoznak róla, mint Laurie Anderson, Marina Abramović és Terry Gilliam. A tárlatvezetés magyar hangjai Gryllus Dorka és Simon Kornél lettek.

A Tesla-kiállítás egyik terme.Forrás: Darko Škrobonja

A kiállítás Horvátország után először Magyarországon szerepel, innen megy tovább Ausztriától New Yorkig. A kreatív tárlaton bemutatják korszakalkotó találmányait, mint az indukciós motor, a rádió, a vezeték nélküli energiaátvitel és a távirányító. A zágrábi kiállítást egyébként 110 ezren látták. Budapesten szeptember 1-ig tekinthető meg a Kazinczy utca 21/C. alatt.

Viharbanszületett Nikola

Tesla 1856. július 10-én a mai Horvátországban, Smiljanban, miközben villámokkal tarkított vihar tombolt. Felnőve idővel megismerkedett magyar tudósokkal, így Puskás Tivadarral és Szigeti Antallal, akikkel jóbarátok lettek. Puskás segítségével került Párizsba, onnan pedig New Yorkba, ahol Thomas Alva Edison alkalmazottja lett. Tesla találmányaival jobb hellyé akarta tenni a világot. Ahogy írta:

A tudományos ember nem az azonnali eredményre törekszik. Nem várja, hogy előremutató gondolatait azonnal elfogadják. Munkája olyan, mint egy kertészé – a jövő számára.  

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek