Debrecen Nagyváraddal együtt szenteli Adynak az évet

  Közös programokkal emlékezik Debrecen és Nagyvárad a 100 éve elhunyt Ady Endrére – jelentették be hétfőn Debrecenben az MTI szerint. Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere elmondta, Ady életműve megkerülhetetlen, olyan gondolatokat fogalmazott meg a magyarságról, a hazaszeretetről, a vallásról és a szerelemről, amik akkor újdonságnak számítottak, és száz év elteltével is fontos mondanivalót hordoznak.

  Hozzátette, Ady Endre életében meghatározó szerepet töltött be a két város, hiszen Debrecenben volt joghallgató, és Nagyváradon teljesedett ki költői pályája. Felidézte, hogy Debrecen és Nagyvárad 2014-ben kötött együttműködési megállapodást kulturális rendezvényeinek összehangolására, ezért szerveznek megemlékezéseket a költő halálának 100. évfordulója alkalmából is.

  Kovács Béla Lóránt, a debreceni Méliusz Juhász Péter Könyvtár igazgatója elmondta: az évfordulóra olyan helytörténeti sétákkal, előadásokkal emlékeznek, amik bemutatják Ady Debrecenhez és Nagyváradhoz fűződő kapcsolatát. Idén a város irodalmi nagyrendezvényei közül kettő középpontjába is Ady életét állítják, a költészeti fesztiválon és az ünnepi könyvhéten is hangsúlyosan jelenik meg a költő munkássága.

  Ady Endre 1908-banForrás: Székely Aladár/Wikipedia

  Angi János, a debreceni Déri Múzeum igazgatója elmondta, az általános iskolák felső tagozatos osztályainak és a gimnazistáknak játékos múzeumpedagógiai foglalkozásokat tartanak, az egyetemistákat Debrecenben és Nagyváradon is irodalmi sétára, színházi előadásokra invitálják majd. Közéleti személyiségek, színművészek, egyetemi tanárok közreműködésével Ady és én címmel előadássorozatot is szerveznek.

  Czvikker Katalin, a nagyváradi Szigligeti Színház főigazgatója kiemelte, az évfordulóra irodalmi sétákkal, felolvasószínházi előadásokkal készülnek. Türk László, a Debreceni Ady Endre Gimnázium igazgatója elmondta, hogy az ország valamennyi középfokú intézménye csatlakozott ahhoz a kezdeményezésükhöz, amivel kedden online emlékeznek Ady Endrére. Zalaegerszegtől Budapestig, Ráckevétől Nagyváradig versekkel, felolvasásokkal, kiállítással tisztelegnek a költőóriás előtt.

  Vad Márta, a nagyváradi Ady Endre Líceum igazgatója elmondta, 100 nap, 100 vers címmel már elindították azt a sorozatot, aminek keretében minden nap felkerül az iskola honlapjára egy Ady-vers. Ugyancsak Ady korát idézik meg azzal a kiállítással, amit százéves tárgyakból rendeznek, de közös versmondásra is hívják az erdélyi, Ady nevét viselő oktatási intézményeket, a programsorozat zárásaként pedig novemberben tartják a 16. Partiumi Ady Endre Szavalóversenyt.

  Szűcs László, a Várad folyóirat főszerkesztője azt mondta, idén a folyóirat minden hónapban foglalkozik Ady életével, és drámaíróversenyt is hirdetnek. Májusra pedig szeretnék megjelentetni az első teljes Ady-életrajzot, ami 3 kötetben, mintegy 1200 oldalon mutatja be a költő életét.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!