Micimackó Százholdas Pagonya tényleg létezik!

Milne a saját fiáról mintázta Róbert Gidát, míg Micimackót, Malackát, Fülest és a többi állatot a fiú játékairól. Azt azonban talán kevesebben tudják, hogy a Százholdas Pagony tényleg létezik, sőt, ma is áll a híd, ahonnan Micimackóék tobozokat és fadarabokat dobáltak a patakba. Legújabb sorozatunkban a sokak által ismert könyvek, egykori kötelező olvasmányok fiktív vagy valós helyszíneire kalauzoljuk el olvasóinkat. Ezúttal Micimackó nyomába eredünk.

Alan Alexander Milne Micimackója a világirodalom egyik leghíresebb meseregénye – ha máshonnan nem, hát a Disney-rajzfilm(ek)ből mindenki ismeri. Az egymással lazán összefüggő történetek két kötetben jelentek meg: az 1926-os Micimackót két évre rá követte a Micimackó kuckója.

Milne fiának, Christopher Robin Milne-nek az eredeti játékai, középen MicimackóvalForrás: Spictacular / Wikipedia

Ami különösen érdekes, hogy az a Micimackó, amit mi, magyarok olvashatunk, nem Milne Micimackója, hanem Karinthy Frigyesé, és a nővéréé, Emíliáé, aki a tényleges fordítást végezte. Karinthy ugyanis nem tudott nyelveket, bogaras testvére viszont nyelvzseni volt, így Emília – becenevén Mici – a nyersfordítást odaadta Frigyesnek, ő pedig... nos, írt belőle egy regényt.

A magyar változat jelentősen eltér az eredetitől hangulatában és stílusában is, és olykor-olykor konkrét fordítási hibák is előfordulnak. Karinthy komplett részeket írt át benne, és ha valamivel nem tudott mit kezdeni, egyszerűen kihagyta. Így a Micimackó egy eltorzított változata Milne művének, bár, hozzá kell tenni, hogy remekmű, és szokás azt állítani, hogy jobb, mint az eredeti. Az persze más kérdés, hogy etikus-e ilyesmit tenni, és akik egyszerűen csak azzal vádolják, Karinthy-t, hogy meghamisította az eredeti szöveget, azoknak is igazuk van.

Az igazi Micimackó Winnie és Harry Colebourn szobra a londoni állatkertbenForrás: Chris Sampson / Wikipedia

A Karinthy Emília után Micinek nevezett mackó eredeti nevét – Winnie the Pooh – a londoni állatkert lakója után kapta. Milne fia, Christopher Robin – azaz a magyar változatban Róbert Gida – annyira megkedvelte a Winnipeg nevű medvét, hogy Winnie-re keresztelte át Edward nevű játékmaciját. Winnipeg az első világháború során kabalaállatként szolgált a seregben – egy vadásztól vásárolta egy kanadai ezredes, aki a szülővárosa után nevezte el a mackót, majd később a londoni állatkertnek adományozta, ahol hamar megszerették az állatot.

A Százholdas Pagony többi lakóját is Christopher játékai ihlették: az igazi Kanga, Füles, Malacka és a Tigris a Csekélyértelmű Medveboccsal együtt ma a New York Public Library-ban tekinthetők meg.

A Százholdas Pagony

Ezek után talán nem meglepő, hogy bizony a Százholdas Pagony sem pusztán az írói fantázia szülötte. Londontól mintegy 50 kilométernyire délre, Kelet-Sussexben fekszik az Ashdown Forest. Milne 1925-ben megvette a Cotchford Farm néven ismert házat az erdő északi részén fekvő Hartfield mellett, és a londoni család ott töltötte a hétvégéket, és a tavasz meg a nyár egy részét. Milne Cotchfordban írta meg a Micimackót, és ott is halt meg 1956-ban. Az udvaron Christopher Robin szobra áll. A ház történetéhez egy tragédia is tartozik: Milne-ék után egy amerikai házaspár vásárolta meg a farmot, és építettek egy úszómedencét – ebbe fulladt bele 1969 júliusában az utánuk következő tulajdonos, Brian Jones, a Rolling Stones gitárosa.

Forrás: Rob Bright / Ashdown Forest Centre Facebook

A Micimackó számos helyszíne egyértelműen beazonosítható: ilyen az Elvarázsolt Völgy (Galleon's Leep), ami a valóságban Gil's Leap névre hallgat, Füles kedvelt búslakodó helye a Wrens Warren Valley, Zsebibaba játszóhelye az erdő egy homokos tisztásán pedig valójában egy használaton kívüli kőbánya. És természetesen a patak fölött átívelő híd is létezik, ami a regény egyik nevezetes illusztrációján is látható – a rajzokat készítő E.H. Shephard ugyanis következetesen megrajzolta az Ashdown Forest helyszíneit is, csakúgy, mint Christopher Robin játékállatkáit.

Számos túraútvonalat javasolnak az erdőn keresztül – köztük természetesen Micimackósat is -, amelyek az Ashdown Forest Centre honlapjáról letölthetők. A weboldalon egyébként minden szükséges praktikus információt megtalálhatunk, többek közt az erdő megközelítését is.

Micimackó-Vízipóló, azaz a Poohsticks

Az erdő szabadon bebarangolható, természetvédelmi terület, így szerencsére nyoma sincs üzleteknek – a legközelebbi az erdőn túl található, a Pooh Corner Hartfieldben. Ám az Ashdown Forest egyik fő látványossága, zarándokhelye a fahíd, amelyen a Csekélyértelmű Medvebocs, Malacka, Nyuszi, Zsebibaba és Füles – bár utóbbi nem önszántából, hanem a folyó viszi arra – Micimackó-Vízipólót játszanak, azaz fenyőtobozokat vagy botokat dobálnak a vízbe, és megnézik, hogy a híd másik oldalán melyik sodródik elő hamarabb.

Az 1907-ben épült fahidat eredetileg Posingford Bridge-nek hívták, ám a 70-es években már olyan népszerűvé vált a Micimackó-Vízipóló, hogy a BBC hírműsoraiba is bekerült. 1979-ben részben felújították, és a felavató ünnepségen Christopher Milne részvételével hivatalosan is átnevezték Poohsticks Bridge-re.

A későbbiekben azonban a látogatók hadától annyira elhasználódott, hogy 1999-ben Kelet-Essex megyei tanácsa megegyezést kötött a Disney-vel, így – számos más cég segítségével – sikeresen összeszedtek 30 ezer fontot, amiből korszerűsíthették, ugyanakkor rekonstruálhatták a hidat. A Micimackó-Vízipóló (Poohsticks) azóta is szabadon játszható, de az odalátogatókat arra kérik, hogy vigyenek magukkal botokat, mert a felelőtlen turisták rengeteg kárt okoztak az erdőben az ágak letördelésével.

Little Wittenham hídForrás: Motmit / Wikipedia

Bármilyen furán is hangzik, de Micimackó-Vizipóló világbajnokságot is szoktak rendezni. Eleinte az Oxfordshire-beli Dorchester-on-Thames-ben tartották, a Little Wittenham Bridge-en, majd miután egyre népesebbé vált a rendezvény, átkerült mintegy 20 km-re, északnyugatra fekvő Witney-be. Az első bajnokságot 1984-ben szervezte Lynn Davids dorchesteri gátőr, miután felfigyelt rá, hogy a Little Wittenham Bridge-ről sokan dobálnak le fadarabokat, ahogy a Micimackóban tették. Majd tőle vette át a stafétát a Rotary Club of Oxford Spires – ám a 2008-as rendezvény majdnem az utolsó lett, mivel a klub tagjai egyszerűen túl öregek voltak már ahhoz, hogy levezényelhessék a sporteseményt. Azonban szerencsére lett utód, és a Micimackó-Vízipóló világbajnokság a következő évben is folytatódhatott.

És ha már világbajnokságuk van, természetesen számos Poohsticks egyesület is létezik, a legnevesebbek a Rotary Club mellett a Magdalen College Pooh Sticks Society és a Pembroke College Winnie the Pooh Society.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek