Töltsön kolbászt ritmusra vagy nosztalgiázzon a Macskafogóval moziban!

Ingyenes rajzfilm vetítésekkel, félárú szabadulószoba-belépőkkel és a kőbányai alagútrendszer felfedezésével várják a hétvégi programvadászokat. Mindeközben az ország legnagyobb kolbászfesztiválján már Modern Talkingra töltheti a kolbászt, de ha nem akar Békéscsabáig utazni, akkor nézze meg a Vasúttörténeti Parkban, hogy milyen az urbánus disznóvágás.

Szabaduljon időre!

Pénteken a szabadulószobáké az éjszaka. Ezen a napon országszerte hosszabbított nyitva tartással, és félárú belépőkkel várják a játékosokat. A szabadulószobák éjszakájára a baráti társaságoktól, a családokig várnak minden érdeklődőt, aki szeret játszani, kedveli a rejtélyeket, a krimiket, és a logikai feladatokat.

Aki szeret rejtvényeket megoldani vagy kincset keresni, jól fogja magát érezni a szabadulószobábanFotó: Northfoto

 Ha gyerekekkel vágnának neki a mókának, de nem akarják, hogy a kicsiknek esetleg félelmetes élmény legyen, válasszanak ezek közül a gyerekbarát szabadulószobák közül, néhány pont részt vesz ebben az akcióban. További infók és a résztvevő szabadulószobák listája az esemény hivatalos weboldalán vagy a Facebookon olvasható.

Nézzen Kőbánya mélyébe!

Aztán szombaton ismét megnyílnak Kőbánya mélybe vezető kapui, a kőbányai pincerendszerben ugyanis földalatti élményfutást és gyalogtúrát rendeznek. Az alagútrendszert 2008-ban nyitották meg először, hogy a látogatók vezetett csoportos túrákon ismerhessék meg ezt a területet.

Fotó: VinceB / Wikipedia

 Szombaton 14 órától várják a résztvevőket a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban. Az ovis, sulis és családi futamon 700 métert kell teljesíteni, de a 4 kilométeres Halloween-kör, a 7 és 21 kilométeres futó- és váltóverseny mellett vezetett túra, és kézműves foglalkozás is várja az érdeklődőket. A futáson és túrán indulók egyedi gyártású érmeket kapnak.

Nézzen rajzfilmeket!

Csaknem negyven város ötven helyszínén várja ugyanis október 29-én az érdeklődőket az Országos Rajzfilmünnep, amelynek kínálatában magyar, nemzetközi, klasszikus és kortárs művek is sorakoznak. A vetítések a legtöbb helyszínen ingyenesek, másutt jelképes összegű vagy kedvezményes jegyekkel várják az érdeklődőket.

Macskafogó - Cat City

 A fesztivál kínálatában egyebek között az elmúlt több mint fél évszázad népszerű magyar rajzfilmjei szerepelnek, úgy mint a Macskafogó, a Szaffi, a Ludas Matyi, a Vízipók-csodapók, A kockásfülű nyúl és a Vuk. Lesznek délelőtti vetítések a legkisebbek, délutániak a családoknak, este pedig azoknak, akik kicsit komolyabb témák iránt érdeklődnek. A helyszínek egy részén kísérőprogramok is várják az érdeklődőket: kifestőzés, Razfilmünnepi totó, kézműves foglalkozás, kirakodóvásár. Minderről bővebben itt.

Töltsön kolbászt ritmusra!

Négy napos bulira és retró koncertekre számítson az, aki a XX. Csabai Kolbászfesztiválra készül. Az október 28-tól 31-ig tartó rendezvényre idén százezer látogatót várnak, ahol ráadásul több rekord megdöntésére is készülnek. Szombaton 750 csapat méri össze kolbásztöltő tudását, és mintegy kétszáz szárazkolbászt neveztek be az idei szárazkolbász-versenyre, ahova Erdélyből, Szlovákiából és a Vajdaságból is érkeznek majd disznóságok. A négynapos rendezvény célja, hogy bemutassa a disznóvágások hangulatát és tovább örökítse a csabai disznótorok hagyományait.

Fotó: Imre György - Csabai Kolbászfesztivál

 Esténként már a koncerteké a főszerep. Péntek éjjel Dr. Alban ad koncertet, vasárnap este Thomas Anders és a Modern Talking Band érkezik új koncertprogrammal. A magyar fellépők között van a Neoton Família, Majka és Curtis, a Magna Cum Laude, a Halott Pénz és az Ismerős Arcok, a Wellhello és Demjén Ferenc.

Vagy nézze meg, milyen egy városi disznótor!

Ha nem akarnak Békéscsabáig utazni, menjenek el a Magyar Vasúttörténeti Parkba, ahol 200-nál is többféle kolbászt kóstolhatnak, a disznótoros ételeken kívül pedig házi sajtokat, lekvárt, mézet, fűszereket, kürtős kalácsot. A péntektől vasárnapig tartó Disznótoros Kolbászfesztiválon több disznóvágást is tartanak, amelyek során a látogatók a disznó feldolgozásának minden fázisát pontosan lekövethetik a kolbásztöltéstől egészen a zsír kisütésig.

Fotó: Disznotoroskolbaszfesztival.hu

 Mindeközben a gyerekeket népi játszótérrel, légvárral, légcsúszdával, arcfestéssel és íjászoktatással várják. A Víztorony Parkban lévő szabadtéri színpadán néptáncosok, népzenészek és citerások lépnek fel, de egy ötven méter magas óriási lánchintát is ki lehet majd próbálni. A Mesterségek terén a kerámiakészítéstől a kosárfonásig számos népi mesterséget mutatnak be népművészeti egyesületek és népi iparművészek. A péntektől vasárnapig tartó muriról bővebben itt írtunk.

Ja, és el ne felejtsék, mert szép időt mondanak a hosszú hétvégére. Szombattól jövő vasárnapig minden 14 év alatti gyereknek ingyenes a belépés a Fővárosi Állatkertbe, a nyugdíjasok pedig november minden napján 1000 forintért válthatnak belépőjegyet.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek