Szabadul a család: 4 gyerekbarát szabadulószoba Budapesten

A szabadulószoba nem egy olcsó műfaj: egy négyfős család egyetlen órára akár 14 ezer forintot is kifizethet. Az élmény viszont tényleg egyedi, együttműködésre tanít, és még napokig beszédtémát ad. Mutatjuk, hol érdemes gyerekekkel együtt kipróbálni.

Évek óta rengeteg szabadulószoba működik a fővárosban, de a többség vagy túl lepukkant, vagy túl összetett, vagy egyszerűen túl ijesztő egy kisebb gyereknek. Pedig a kiskorúak imádnak csak igazán kincset keresni, rejtélyeket megoldani. Úgyhogy adta magát, hogy szép lassan előálljanak a családbarát verziókkal.

Eddig mi is csak felnőtt szabadulószobában jártunk, de úgy döntöttük, ezúttal egy 11 és egy 13 évessel kiegészülve kipróbálunk egy olyat, ami azt állítja magáról, náluk a gyerekek is jól érzik magukat. Annyira bejött kis csapatunknak a játék, hogy bármikor szívesen folytatnánk a kísérletezést. Az alábbi négy szabadulószobából egyelőre az elsőt próbáltuk, a többit pedig tervezzük.

Egyiptomi kincskeresés – Mistique Room

Hol? Budapest, Szent István körút 9. (A Jászai Mari tér közelében.)

Milyen? A Mistique Room szabadulószobáit Budapest legszebbjei közt tartják számon. És mivel a honlapjukon is azt írják, hogy családok is bátran jöhetnek, és a szabadulószobából kijutottak fényképein is sok a gyerek, úgy gondoltuk, velük tesszük az első próbát. Háromféle klasszikus szobájuk van, egy egyiptomi, egy középkori és egy sógunos tematikájú. Emellett újdonságként egy virtuális valóságban játszódó szabadulószobájuk is van.

Hieroglifák
Galéria: Gyerekbarát szabadulószobák
Northfoto

Mi az egyiptomiban voltunk, és némi segítséggel ugyan, de sikeresen kijutottunk. És végig nagyon jól szórakoztunk. A keretsztori szerint a régész nagyapánk dolgozószobájában kell kincset keresni, illetve végül kijutni, és mindezt 60 perc alatt. A játékhoz csak a kreativitásunkra, helyzetfelismerő képességünkre volt szükség, tárgyi tudás egyáltalán nem kellett hozzá. Ráadásul tényleg nem ijesztő a helyszín, csak izgalmas, néhány igazán egyedi megoldással.

Ami még családbaráttá teszi, hogy a kijutáshoz szükséges feladatok kellőképpen vegyesek ahhoz, hogy mindenki találjon magának elfoglaltságot. Így tényleg csapatként lehet együttműködni, a végén pedig nincs az az érzése az embernek, hogy a gyerekek csak nézőnek jöttek volna vele. Akár keresgélni, akár lakatot nyitni, akár kódot fejteni szeretnek jobban a gyerekek, valamiben biztosan lesz sikerélményük bent.

Vajon hova jó a titokzatos kulcs?
Galéria: Gyerekbarát szabadulószobák
Northfoto

 A négyfős csapatlétszám éppen ezért tűnt ideálisnak, és ezért nem ajánlanánk népesebb társaságoknak. Egyszerűen, ha hat vagy nyolc fő van bent, borítékolható, hogy valaki unatkozni fog. Két felnőtt-két gyerek kombinációban viszont tökéletes az élmény. Amihez egyébként a nagyon kedves személyzet is hozzájárul. Barátságosan fogadnak, minden tudnivalót elmondanak, a szobában zajló eseményeket pedig végig kamerán figyelik. Nem tolakodóan, de ha látványosan megakadunk a problémamegoldással, egyből segítenek.

Mekkora gyerekeknek ajánlott? Az üzemeltetők azt mondják, legfiatalabb játékosuk másfél éves volt, de szerintünk érdemben általános iskolás (3.-4. osztályos) kortól tudnak a gyerekek besegíteni a családi kijutásba.

Mennyibe kerül? Két főnek 9990 forint, 3-4-5 fős csapatoknak 13 490 forint, hat fő fölött már fejenként kell fizetni a belépődíjért 2490 forintot.

Honlap: itt.

Tippek sikeres kijutáshoz
Anélkül, hogy lelőnénk bármelyik poént, íme néhány tipp, hogyan jussunk ki a rendelkezésre álló idő alatt:
- Működjünk együtt: ha egyvalaki kisajátítja a játékot, sokkal kisebb az esélyünk a sikerre, és kevésbé szórakoztató. Osszuk meg a feladatokat, biztosan van, aki az ügyességi, aki a keresgélős részben jobb, és olyan is, aki a gondolkodósban.
- Figyeljünk oda a játék kezdetén elhangzó sztorira, és ha van írásos segítség a játék elején, azt is olvassuk el tüzetesen, minden szó fontos lehet.
- Miután elkezdődik a játék, ne várjuk, hogy konkrét feladatokat kapjunk. Nekünk kell ráállítanunk az agyunkat a feladatra, és rájönnünk a zárt szobában, hogy mit is kell csinálnunk, mi lehet a következő lépés.
- Ne erővel akarjuk megoldani a feladatokat, hanem ésszel!
- Ne tudni akarjuk a válaszokat, hanem logikázzuk ki őket: a szabadulószobák lényege, hogy nincs szükség lexikális tudásra, így bármilyen korosztály meg tudja oldani a feladatokat. Csupán egy kis kreatív gondolkodás kell!
- Ne pánikoljunk! Egyrészt, ha rosszul érezzük magunkat a bezártságban, vagy hirtelen rosszul lesz valaki, mindig van egy pánikgomb, amit ha megnyomunk, kiengednek. A gyerekeket, ha félősebbek, kezdés előtt nyugtassuk meg, hogy semmi ijesztő nem vár ránk, csak a kincskeresés a lényeg, nem fognak ijesztgetni odabent.
- Öltözzünk kényelmesen! Bár általában nem túl nagy alapterületűek ezek a szabadulószobák, mégiscsak egy órán keresztül folyamatosan fel-alá kell járni bennük. És az sem ritka, hogy a nagy kutatásban lehajol, letérdel az ember. Egy magassarkú cipő, szűk szoknya, zakó, vagy bármilyen feszengős ruhadarab csak akadályozza az embert az önfeledt játékban.

Családi szabadulószoba tortával – Sweet Escape

Hol? Budapest, Ernő utca 36. (A Nagyvárad téri metróállomástól egy percre.)

Milyen? A Sweet Escape szobáit az teszi különlegessé, hogy nem csak a témájuk különösen gyerekbarát (az egyikben például a végtelen csoki receptjét kell felkutatni, de van mézeskalács-házas is), de a jutalmazórendszerük is. Sikeres kijutásért ugyanis (ha olyan csomagra fizettünk be) tortával, sütivel várják odakint a csapatot. Érdekesség még, hogy a honlapjukról egy bónusz 10 perces játékidő kupont is le lehet tölteni, így a csapatoknak 60 helyett 70 perce van a kijutásra.

Szabadulásért csokitorta jár
Galéria: Gyerekbarát szabadulószobák
Northfoto

Mekkora gyerekeknek ajánlott? 14 év alatt kötelező egy felnőtt játékos is, de nincs alsó korhatár. A honlapon írtak szerint a helyiség fűtött, tiszta, a tematika kedves, nincs semmi félelmetes.

Mennyibe kerül? Az alapjáték 2-3 főre 5100 forint, efölött (max. 6 főre) 8900 forint. A szülinapos csomagjuk a játék végén tortával 2-3 főre 6900 forintba, fölötte (max. 6 főre) 9900 forintba kerül. Van mézes-sütis csomag is, ez 2-3 főre 5900 forint, 6 főig 9900 forint. Diákoknak húsz százalék kedvezményt adnak, diákigazolvánnyal kell igazolni a jogosultságot.

Honlap:itt.

Szalmalovag és bagdadi tolvaj – Jusski

Hol? Budapest, Hunyadi János út 19. (Savoya Park bevásárlóközpont)

Milyen? Itt három szabadulószoba van, ebből kettő kifejezetten családoknak (illetve van egy szigorúan 16+-os is, vigyázzanak, véletlenül se arra foglaljanak, ha kisebbekkel mennek). A gyerekbarát szobák egyikében az 1001 éjszaka meséinek világában találjuk magunkat, ahol mi vagyunk a bagdadi tolvajok, akiknek ki kell jutni egy barlangból, ahová a dühös herceg elől bújtunk el. Itt a játékidő hosszabb, mint a máshol megszokott: másfél órát szánnak a kijutásra.

Az 1001 éjszaka meséi
Galéria: Gyerekbarát szabadulószobák
Northfoto

A másik szobában egy szalmalovagot kell kimenekíteni a várbörtönből, erre 60 perc áll rendelkezésre. Ez a szoba a kerettörténete miatt a félősebb gyerekeknek is jó lehet, hiszen a sztori szerint nem mi vagyunk bezárva, csak a bábu.

Mekkora gyerekeknek ajánlott? A 8 év felettieket várják, de a biztonság kedvéért a csapatban mindig kell lennie legalább egy 18 éven felüli felnőttnek.

Mennyibe kerül? Ha online foglalunk, két főnek 4990 forint, 3-6 főnek 9900 forint.

Honlap:itt.

Családoknak szeretettel
Itt a kedvencek hete a húsz éves jubileumát ünneplő családbarát Kolping Hotelben! 2016.09.25-30.: Ezen a héten az elmúlt 20 év legsikeresebb programjait adjuk sorban ajándékba. Sőt! A Csodák Palotája interaktív kísérletekkel érkezik szülinapunkra! Foglaljon legalább 3 éjszakára 10% kedvezménnyel vagy 4 éjszakára és 15% kedvezményt adunk. (X)

Kis detektíveknek – Detecitvity

Hol? Budapest, Rippl-Rónai u. 17., de előzetes egyeztetés után nagyobb lakásokba, közösségi terekbe, intézményekbe, jó időben szabadtérre is visznek nyomozós játékot.

Milyen? Mivel még őket sem próbáltuk, csak arra hagyatkozhatunk, amit magukról állítanak. A leírtak alapján viszont annyira izgalmasnak tűnik a dolog, hogy – bár nem hagyományos szabadulószoba – nem hagyhattuk le erről a listáról. A Detectivity egy élő nyomozójáték, interaktív színház, aminek a főszereplői maguk a látogatók. "A megérzéseidre és az eszedre támaszkodj! Bízz magadban! Bízz a barátaidban! Fejtsd meg a titkot, ami rád vár! Ne feledd, a gondolkodás a legerősebb fegyver! Gyere el, és játssz!" – írják kedvcsinálójukban.

Sherlockok előnyben
Galéria: Gyerekbarát szabadulószobák
Northfoto

A felnőtteknek készült szabadulószobán túl ötféle nyomozós történettel várják a gyerekeket. Van lidérces, boszorkányos, szörnyű titkokat őrző bábkészítő mesteres, múltszázadi rejtélyeket felgöngyölítő, ősi átkot megtörő. A készítők izgalmakat ígérnek, de félelem nélkül.

Mekkora gyerekeknek ajánlott? A különböző korosztályoknak különböző nyomozós történetet találtak ki, 5 éves kortól 13 évesig.

Mennyibe kerül? A gyerekeknek szóló alapcsomag időtartama másfél óra, öt főre 17 ezer forintba kerül. Ötnél több résztvevő esetén az alapdíjon felül fejenként 1500 forint a részvételi díj (a játékot maximum tízen játszhatják).

Honlap:itt.

Próbálták a fentieket? Milyen volt? Ismernek még ezeken kívül gyerekbarát szabadulószobákat, nyomozós játékokat bárhol az országban? Kommentbe velük, gyűjtsük össze mindet!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek